Videó: a választások után újra sorban hozzák horvát kamionok a szennyvíziszapot Székesfehérvárra

Videó: a választások után újra sorban hozzák horvát kamionok a szennyvíziszapot Székesfehérvárra

Ismét szennyvíziszapot szállító horvát kamionokat videóztak le Székesfehérvár határában. A Magyarországra hordott, külföldi szennyvíz melléktermékét jelentő és újrahasznosítás előtt álló iszap ügyében hosszan tartó nyomásgyakorlás után, de végül pártok feletti egyetértés bontakozott ki: nem csupán a tiltakozásokat indító Jobbik és a többi ellenzéki erő, de még a kormánypártok is arra jutottak, hogy Magyarország „nem lehet szemétlerakó”, így felül fogják vizsgálni a gyakorlatot, miszerint horvát, szlovén, szerb vagy akár olasz fekáliamassza kerüljön a magyar földbe. Ám hiba volt egyetértés, vagy akár tüntetés, mindezek ellenére a kormány mégsem állította le véglegesen a folyamatokat.

Egy, még előző héten készült videófelvétel azt dokumentálta, ahogy két horvát rendszámú kamion hagyja el a fehérvári agyagbánya területét; ide már több tízezer tonna szennyvíziszap érkezett korábban.

Úgy tudjuk, az iszapszállítást augusztus végén felfüggesztették, a választások után azonban újra beindult az üzlet. Fazakas Attila helyi Jobbik-elnök és közös ellenzéki képviselőjelölt, valamint dr. Márton Roland közös polgármesterjelölt egy videóban arról beszéltek, hogy egy feljelentést követően a rendőrségi iratokból kiderült: idén még év végéig nagyjából 120 ezer tonna iszapot hozhatnak be engedéllyel az érintett cégek.

Megint becsapták a fehérváriakat. A mocskos üzlet megállítására vonatkozó egyértelmű polgármesteri ígéret ellenére újra özönlenek a fekáliával megrakott horvát kamionok Székesfehérvárra. Hazugnak és gyűlölködőnek állított be minket a Fidesz helyi propagandasajtója, amikor felhívtuk a figyelmet, hogy a választások után alig várják a folytatást. Sajnos igazunk lett.

Hírdetés

– írta Facebook-bejegyzésében dr. Márton Roland, aki október 13-án végül alul maradt a fideszes Cser-Palkovics Andrással szemben.

Egyébként Ujhelyi István EP-képviselő és Korózs Lajos szocialista országgyűlési képviselő nemrég arról beszéltek, hogy a szennyvíziszap-ügy lesz az egyik első, amit az új uniós környezetvédelmi biztos, a litván Virginijus Sinkevičius vizsgálhat.

Emellett ellenzéki képviselők parlamenti vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezték; ez feltárná a szerződéseket, felmérné a pontos adatokat, valamint a lehetőséges környezeti-, valamint egészségügyi károsodásokat is, hiszen még hatástanulmányok szintjén sem lehet tisztán látni iszapügyben.

Nunkovics Tibor, a Jobbik környezetvédelemért felelős országgyűlési képviselője hét elején a parlamentben szólalt fel a folyamatosan érkező szennyvíziszap miatt:


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »