Victor Ponta hátán kapaszkodna föl a soviniszta Egységes Románia Párt

Victor Ponta hátán kapaszkodna föl a soviniszta Egységes Románia Párt

Egyes szociáldemokrata (PSD) vezetők nehezményezik, hogy a nacionalista Egységes Románia Párt (PRU) az ő politikusuk, Victor Ponta volt kormányfő népszerűségét gátlástalanul szipolyozva gyűjt aláírásokat a parlamenti választásokon való induláshoz – írta csütörtökön az Adevarul című lap.

Az újság fotókat is közölt arról, hogy Bukarest utcáin a magyarellenességéről elhíresült Bogdan Diaconu képviselő pártjának aktivistái olyan sátrakban gyűjtik a támogatók aláírásait, amelyeken egymás mellett látható Ponta fényképe, a PRU címere, és a “Pontát miniszterelnöknek” felirat.

Codrin Stefanescu, a PSD főtitkár-helyettese úgy vélte: ez csak Ponta beleegyezésével történhet, pedig szerinte a PRU szavazókat von el a szociáldemokratáktól.

Serban Nicolae PSD-szenátor azt üzente a PRU híveinek, hogy Ponta a szociáldemokraták jelöltje, és Pontát ne a PRU-nál, hanem a Gorj megyei képviselőjelöltek között keressék. Másfelől Liviu Dragnea, a PSD elnöke nem látott semmi kivetnivalót abban, hogy “a PSD politikusait más pártok is értékelik”, arról pedig, hogy kit javasolnak a szociáldemokraták miniszterelnöknek, csak a választások után hajlandó tárgyalni.

Mivel saját pártjában mellőzöttnek érezte magát, Victor Ponta korábban maga is azt lebegtette, hogy átigazol a PRU-ba, amely pártelnöki tisztséget ajánlott számára, de ez túl nagy kockázattal járt volna. Bár a közvélemény-kutatások szerint Ponta ismét az ország legnépszerűbb politikusa, kérdéses, hogy segítségével a PRU be tudna-e jutni a parlamentbe.

A magyarellenességéről elhíresült, soviniszta politikus 2012-ben a PSD jelöltjeként jutott mandátumhoz, majd 2014-ben – a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) akkori kormányzati részvétele elleni tiltakozásként – kilépett a PSD-ből, és saját politikai alakulatot szervezett.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »