Vezérszónokok…

Vezérszónokok…

“Ne hagyd, hogy a siker a fejedbe szálljon, a kudarc a lelkedbe vájjon! A ki nem mondott szónak ura vagy, a kimondott szónak rabja vagy! ”

Mottó: Ciceró elmélete szerint a szónok első dolga, hogy a helyzet olyan meghatározásával álljon elő, amely az ő szempontjából a legelőnyösebb, amelyeket a remélt többség elfogad, még akkor is, ha hamisak!

A vezérszónok a szónokok szónoka! Az elmúlt esztendőben is tisztelbentartották. Minden pártban az adott témához legjobban értő, vagy legjobban értőnek vélt képviselők jeleskedtek, remélve, hogy termő talajra hullnak  „országmentő”  szózataik. Amit lelket üdítő dalként üdvözöltek az egyik oldalon, károgásnak minősítettek a másikon.  

Volt, aki mindjárt a kezdet-kezdetén körbehordta lázas tekintetét. Volt, aki csak a szereplés kedvéért ragadott mikrofont, hogy láthassa befolyásos posztján a rokonság, a baráti és az üzleti társaság. Volt, akinek csillámlott a szeme, s volt, akinek villogott. Volt, aki látványos mozdulatokkal kísérte az igét: mennydörgő hangon ostorozott, majd szelíden tompított, amikor a sajátjait dicsérte. Volt aki olvasta a mondandóját, akadozva, unalmasan, bele-bele pillantva papírjaiba, s már a közepén elfelejtette, hogy mit is mondott az elején. Volt, akire már ekkor sem figyeltek, és volt, akire később sem. Volt aki, Cató szép szavával szólva hitte: ” a jó szónok csak jó ember lehet!” 

 

A jó hír elillant, a rossz nem távozott. Köptek sarat és minden mást. Minél inkább ütötték a vasat, annál inkább szikrázott. Csettintettek, s tapsoltak az egyik, fütyültek, harsogtak  a másik oldalon. A szónokok  viszont mondandójuk végeztével  elégedetten legyintettek: „most, hogy a  sasok hallgatnak, a papagájok fecseghetnek!”  

VEZÉRSZÓNOKLATOK

 

TOP: 12

 

Hírdetés

KDNP

 

FIDESZ

 

JOBBIK

 

MSZP

 

DK

 

LMP

 

PÁRBESZÉD

 


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »