Vezérkari főnök nélkül maradt a román hadsereg

A bukaresti ítélőtábla felfüggesztette csütörtökön azt az elnöki rendeletet, amely meghosszabbította a román vezérkari főnök mandátumát, így a román hadsereg vezető nélkül maradt.

Klaus Iohannis román elnök a tavalyi év utolsó napjaiban hosszabbította meg elnöki rendelettel Nicolae Ciuca tábornok mandátumát, miután nem fogadta el a román szociálliberális kormány által javasolt jelöltet. A román kormánnyal nyílt belpolitikai konfliktusban levő elnök arra hivatkozva utasította el a védelmi miniszter javaslatát, hogy “nem felelt meg a törvényes követelményeknek”. Gabriel Les védelmi miniszter Dumitru Scarlat tábornokot, Románia brüsszeli katonai képviselőjét javasolta a vezérkari főnöki posztra.

Nicolae Ciuca tábornok mandátuma december 31-én járt le, Iohannis ezért meghosszabbította elnöki rendelettel a kinevezését. A kormány a közigazgatási bíróságon támadta meg, két pert is indítottak, egyiket a rendelet azonnali felfüggesztése érdekében.

Hírdetés

A csütörtöki ítélet elrendelte a Iohannis által kiadott rendelet felfüggesztését mindaddig, amíg az érintett bíróság érdemben tárgyal annak tartalmáról. Az első tárgyalás ebben a második perben február 12-ére van kitűzve. A mostani elsőfokú ítélet ellen öt napon belül lehet fellebbezni.

Az elnöki hivatal jogi képviselője szerint a rendelet felfüggesztése miatt veszélybe kerülhetnek Románia külföldi katonai missziói és súlyos fennakadást okozhat a román hadsereg vezetésének folyamatos biztosításában. A védelmi minisztérium jogi képviselője szerint ugyanakkor ez a veszély nem áll fenn, mert más tábornokok is elláthatják a vezérkari főnöki posztot.

A román média emlékeztetett, hogy a román hadsereg éppen akkor maradt vezérkari főnök nélkül, amikor Bukarestben tartózkodik Jens Stoltenberg NATO-főtitkár.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »