Vezércikk: Régi és új tüzek

Vezércikk: Régi és új tüzek

Minden évben téma augusztus 20-a kapcsán a tűzijáték. Hol lesz, mikor lesz, mekkora lesz, és honnan nézzük, ha nézzük.

Érdekes visszagondolni az elmúlt évtizedek tűzijátékaira, mégpedig azért, mert tulajdonképpen arra jövünk rá, hogy minden tűzijáték egyformává válik az emlékezetünkben. Szép volt. Most ez parádésabb volt, mint a tavalyi. De a tavalyelőttinél biztosan nem volt nagyobb, az azelőtti meg már ki tudja, milyen volt. Ilyeneket szoktunk a tűzijátékokról mondani. Ebből is látszik, hogy ez egy itt és most műfaj – a jelennek szól, ott és akkor érdemes átélni, mint az ünnepet magát.
A 2006-os kivétel az augusztus 20-i budapesti tűzijátékok közt. Akkor csapott le orkán a városra, pánikot, sérüléseket és öt ember halálát okozva. Szörnyű volt, nem csak átélni, de a híradásokon keresztül is.
Száraz és tüzes évünk van idén: a szomszédos Ukrajnában február óta lőnek, a nyár aszályos, száraz, erdőtüzekkel és megperzselt levelű növényekkel. Egyelőre úgy tűnik, nem is igazán tudunk ezzel mit kezdeni. De mi volt a helyzet ezer éve? A magyar történelem egyik legfontosabb középkori kútfője, a Képes krónika érdekes adatot közöl az 1022-es esztendőről, Szent István király idejéből.

 

Az Úr 1022-ik évében számos helyen sok nagy tűzvész támadt; igen nagy fölindulás is volt, május tizenkettedikén a nap tizedik órájában, az Úr mennybemenetele utáni pénteken; június 22-én mintha két nap látszott volna az égen.

Hírdetés

Szárazságot nem említ a szerző, sem hadi eseményeket a tűzvészekkel kapcsolatban, „földindulást” viszont igen, vagyis szinte biztosak lehetünk benne, hogy természeti katasztrófá(k)ról van szó. Az idézett rész évtizedek óta a magyar ufológusok kedvenc passzusa, egyértelmű ufójelenséget sejtenek mögötte. Érdekes a dátum is, amelyet a krónika napra pontosan említ: 1022. június 22-ről van szó, vagyis ebben a dátumban is a ketteseké a főszerep. További kettes a történetben, hogy két nap látszott az égen. Érdekes lesz megfigyelni tehát nem csak az augusztus 20-i, hanem a 22-i eseményeket is. Már ha mindezeknek tulajdonítunk valamiféle jelentőséget. Az is lehet, hogy ma még bagatell véletlennek tartjuk, fél év múlva pedig úgy tekintünk rá, mint 2016-ban Donald Trump váratlan választási sikerére, mondván, hogy „hát azért ez már eléggé nyilvánvaló volt egy ideje”. A „számos sok nagy tűzvész” idén már megvolt, kiderül az is, lesz-e „földindulás”. Hacsak nem az idei infláció és a drágulás jelenti majd 2022 földindulását. Sokak számára biztosan. Az e heti Vasárnapban azonban ennél vidámabb témákkal is foglalkozunk. Bár megnézzük, hogyan is muzsikál az infláció nálunk és Európában, írunk a kenyér történetéről, Márai Sándor Lolájáról, és arról is, milyen cukrászati érdekességet kóstolhat meg, aki idén részt vesz a pozsonyi magyar ünnepi szentmisén a Szent Márton-dómban.

Figyeljünk a tűzre és az ünnepeinkre.
 

 

Mindenki várja a VASÁRNAPot. Délig heverni az remek dolog.

Darvas Ferenc, Karda Beáta: Vasárnap este


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »