Veterán katonák várják a behívót

Az idősebb korosztályhoz tartozó tisztek alkotják az önkéntestartalékos-állomány nagy részét – derül ki a Honvédelmi Minisztérium lapunknak küldött adataiból. A korkedvezményes nyugdíjtól megfosztott katonák 2011-ben még kapóra jöttek a tartalékosrendszer reformjához; kérdés, mi lesz most a szerepük a honvédelmi miniszter koncepciójában.

A következő hetekben dönt a kormány a Magyar Honvédség önkéntestartalékos-rendszerének fejlesztéséről – értesült lapunk minisztériumi forrásból. A kormányülésen a 2010 után többször módosított önkéntesrendszer ismételt reformját vitatják meg, ezután újabb részletek válhatnak nyilvánossá Simicskó István honvédelmi miniszter fejlesztési tervéről.

Többek között választ kaphatunk arra a kérdésre is, mit kezd majd a honvédség az idős tartalékosállománnyal. A Honvédelmi Minisztérium lapunknak küldött válaszából ugyanis kiderül, az önkéntes, vagyis szükség esetén akár katonai szolgálatra is behívható honvédeknek csaknem kétharmada 46 év feletti.

A mintegy 5300 fős állomány 20 százaléka, vagyis közel 1100 katona 57 évesnél idősebb, s csak 11 százalékuk 30 év alatti. A korcsoportonkénti elosztás szerint a 46 és 56 év közöttiek vannak a legtöbben, ők a teljes létszám 53 százalékát teszik ki.

– Az önkéntestartalékos-rendszer a nyugdíjasgeneráció elfekvője – fogalmazott lapunknak az állományhoz tartozó korábbi hivatásos katonatiszt. Elmondta, ennek hátterében az úgynevezett járadékos rendszer kialakítása áll. A kormány 2011-ben szigorított a korkedvezményes nyugdíjon, a helyette bevezetett szolgálati járandóságot pedig 16 százalékos jövedelemadóval terhelték. Az önkéntestartalékos-rendszerbe jelentkezők azonban ez alól mentesültek, így az idős generációt átterelték a feltöltésre váró tartalékosállományba. (Ezt alátámasztja a minisztérium sajtóosztálya által a lapunknak küldött válasza is. E szerint az önkéntestartalékos-állománynak mindössze 40 százaléka nem szolgált korábban sem a Magyar Honvédség, sem pedig más rendvédelmi szerv állományában.)

– Ez persze nem történt konfliktusoktól mentesen – tette hozzá forrásunk. Nem találtak ugyanis valamennyi korábbi tiszt számára a rendfokozatához illeszkedő beosztást, így a hosszú éveket szolgált katonák többségét végül önhibájukon kívül fokozták le.

Hogy ez sok embert érintett, azt, alátámasztja Simicskó István honvédelmi miniszter Demeter Márta (MSZP) országgyűlési képviselőnek adott korábbi válasza. A műveleti tartalékosok, vagyis a katonai szolgálatra is behívható állomány összetételét ismertető dokumentum szerint a katonák több mint felének tiszti rendfokozata van. A 3791 fős műveletitartalékos-állományban Simicskó István válasza szerint a százados rendfokozati beosztásúból van a legtöbb: létszámuk 593 fő.

– Mielőtt a kormány az önkéntesrendszert megreformálja, előbb a honvédség állományát kellene feltöltenie – mondta lapunknak a téma kapcsán Demeter Márta. Az ellenzéki politikus szerint ugyanis a teljes állomány hiánya már eléri a hatezer főt. Mindez a pályát elhagyók számának gyors emelkedésére utal, a korábbi hírek ugyanis ötezer-ötszáz főre becsülték az államtitokként kezelt pontos létszámot. Demeter Márta hangsúlyozta, a tartalékosrendszerhez hasonlóan a hivatásos és szerződéses katonai pályát is mindenekelőtt a fiatal emberek számára kellene vonzóvá, elérhetővé tenni.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 05. 20.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »