Vetélytárs nélkül lett befutó a Hunguard

Vetélytárs nélkül lett befutó a Hunguard

Milliárdos piacot zsebelt be a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter, Rogán Antal környezetéhez tartozó Hunguard Kft. A Magyar Nemzeti Bank tegnap nyilvánosságra hozta a pénzintézetek informatikai tanúsítására jogosult cégek jegyzékét: a listán – előzetes információinknak megfelelően – egyedül a Hunguard szerepel. Egy új jogszabállyal a kormány monopolhelyzetet teremtett a cégnek, ami így a teljes magyar bankszektor informatikai auditálását egyedül végezheti.

Jelenleg mindössze egyetlen cég, a Rogán Antal érdekköréhez tartozó Hunguard Kft. jogosult a magyarországi pénzintézetek informatikai auditálásának elvégzésére – derül ki a piaci felügyeletet ellátó Magyar Nemzeti Bank (MNB) által közölt jegyzékből. A jegybank honlapján tegnap közzétett, egyetlen sorból álló lista így megerősíti azt a lapunk által feltárt korrupciógyanús ügyet, miszerint egy testre szabott kormányrendelet következtében a Hunguard monopolhelyzetbe került az egyébként pezsgő IT-audit-piacon. Július 1-jétől hatályos az a jogszabály, ami gyakorlatilag ellehetetleníti a piaci versenytársakat. Először a Népszabadság írt arról, hogy a szakma egyöntetű tiltakozását váltotta ki az akkor még csak tervezési fázisban álló rendelet. Később lapunknak nyilatkozott az előzetes egyeztetéseken részt vevő egyik érdek-képviseleti szervezet, az Informatikai Vállalkozások Szövetsége biztonsági munkacsoportjának vezetője. Hirsch Gábor tételesen kritizálta a rendeletet, s mint mondta: indokolatlanul szűk azoknak a cégeknek a köre, amelyek megfelelnek a kormányrendeletben adott kritériumoknak.

Vélhetően a közigazgatási csatározásoknak köszönhető, hogy a szakmaiságot maximálisan nélkülöző szabályozás született – tette hozzá a szakember, aki szerint a kormányrendelet mind a nyugati cégek, mind a kisebb hazai vállalatok elé akadályokat gördít. Korábbi cikkünkben megszólaltak a versenyhátrányba került piaci szereplők is. Egy nemzetközi könyvvizsgáló cég informatikai audit részlegének vezetője szerint a nagy vállalatok számára a legfájóbb rendelkezés, hogy mind az auditot végző szakembereket, mind a vállalat telephelyét nemzetbiztonsági átvilágításnak kell alávetni.

Ha a jogszabály a titkosszolgálatok számára részleges ellenőrzési funkciót ír elő, külföldi ügyfeleink szemében a cég hitelessége nyilvánvalóan csorbulna – mondta a névtelenül nyilatkozó szakember.

Szeptember közepén az ügyben újabb fordulatot hozott egy szakmai konferencia, ahol kiderült: nemcsak a hátrányt szenvedő könyvvizsgáló cégek, de az új jogszabály betartatásáért felelős MNB és a Magyar Bankszövetség is kritizálja a kormányrendeletet. – Írnokok vagyunk, ez a szerepünk – reagált a konferencián a szakma sérelmeire Gaidosch Tamás, a jegybank informatikai felügyeletének vezetője. Mint elmondta, a jogszabály elfogadását megelőző szakmai egyeztetéseken a nemzeti bank is több pontban fogalmazta meg javaslatait, de a kormány végül egyetlen kérésüket sem vette figyelembe.

– A jegybank látja a problémákat, a jogszabályt azonban nem mi írtuk – kommentálta Gaidosch Tamás a bankszövetség álláspontját. A hazai pénzintézetek érdekeit képviselő szervezet ugyanis az MNB-nek címzett levélben adott hangot aggodalmainak. Eszerint az új jogszabály betarthatatlan feltételeket határoz meg, miközben monopolhelyzetbe juttat bizonyos piaci szereplőket. Gaidosch Tamás akkor a hallgatósággal szavaztatta meg, az új jogszabálynak megfelelve vajon hány cég kerülhet fel a nemzeti bank által összeállított cégek listájára. A tanácskozáson valamennyi megjelent szakember egyetlen befutót vizionált.

Rogán Antal és a HunguardA Fidesz rezsicsökkentésével állt felfelé ívelő pályára a Hunguard Kft. pályafutása. Szintén egy, a cégre szabott jogszabály ugyanis előírta a közműszolgáltatók számlaaudit-kötelezettségét, s a tanúsítócéggel szemben támasztott elvárásoknak csak a Hunguard felelt meg. Azóta a sajtó, így lapunk is több cikkben bizonyította: az offshore hátterű cég vezetése Rogán Antal köréhez tartozik. A kabinetminiszter ugyanis közös informatikai szabadalmat jegyez a vállalat két tulajdonosával, Csík Balázzsal és Lengyel Csabával. Ugyancsak megírtuk: Rogán Antal az V. kerületi polgármestersége idején lakással támogatta Csík Balázs családját. A Királyi Pál utca 18. alatt található, műemléki védelem alatt álló ingatlant ugyanis a Hunguard tulajdonosa kamatmentes, 25 éves futamidejű hitelre vásárolhatta meg az önkormányzattól.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 09. 27.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »