Veszprémbe érkezett a Jószolgálat díj kitüntetettjeit bemutató kiállítás

Veszprémbe érkezett a Jószolgálat díj kitüntetettjeit bemutató kiállítás

A Jószolgálat díj 2018/19-es évadának első vidéki állomására, Veszprémbe érkezett november 6-án a díjazottakat bemutató vándorkiállítás, mely a hivatásos és önkéntes segítők, szervezetek tevékenységeit mutatja be. A szabadtéri fotótárlat az Óváros téren november 30-ig tekinthető meg.

A veszprémi polgármesteri hivatalban tartott sajtótájékoztatót Tóth Simon Ferenc, a Twickel-Zichy Mária Terézia Alapítvány kuratóriumi tagja nyitotta meg. Hangsúlyozta: az a tény, hogy a Jószolgálat díj 2016-os alapításakor támasztott elképzeléseket már a második évben visszaigazolták a jelölések számai és a különböző kommunikációs csatornák, jól mutatja, hogy társadalmunk fogékony a jótékony cselekedetek iránt, és a mai világban még inkább fontos az, hogy a rászorulókon segítő emberekre, valamint szervezetekre minél nagyobb hangsúlyt fektessünk, megbecsültségüket növelni tudjuk hiánypótló tevékenységeik elismeréseként.

Brányi Mária, Veszprém alpolgármestere gratulált Kisné Lovasi Máriának, aki 2018-ban elnyerte a Jószolgálat díj életműdíját. Elmondta, hogy a város vezetése mindig fontosnak tartotta a rászorulók segítését, támogatását, hiszen nagyon sok olyan ember él szűkebb-tágabb környezetünkben, akik súlyos egészségügyi vagy anyagi problémákkal küzdenek, és egyedül, segítség nélkül még nehezebb lenne az életük. A polgármester kiemelte azokat a városban folyó tevékenységeket, amelyek nélkülözhetetlenek, mint a családsegítés, a szociális étkeztetés, a házi segítségnyújtás, az idősek nappali ellátása, az idősek otthonának működtetése, valamint a hajléktalanok ellátásának biztosítása.

Kisné Lovasi Mária, a 2017/18-as évad életműdíjasa beszédében hangsúlyozta, hogy sosem az motiválta, hogy példaképpé váljon, hanem az, hogy hasznossá tegye magát és segítsen azokon, akiknek szükségük van rá. Mindenkinek emberi küldetése az, hogy észrevegye, ha valaki bajban van, és segítsen.

Az életműdíjas a semmiből teremtette meg Veszprém város szociális ellátását, és négy évtizeden át működtette, irányította azt. Sokáig dolgozott a veszprémi Egyesített Szociális Intézmény vezetőjeként, amely 950 időskorú ember gondozásáról, ellátásáról gondoskodik tizenegy településen. Alapított két idősek otthonát, és tíz éven át foglalkozott hajléktalanokkal és felnőtt fogyatékkal élőkkel. Nyugdíjasként alapította meg a kislődi karitászcsoportot, amellyel rászoruló családokat támogatnak. Tanára volt a Veszprémi Hittudományi Főiskola szociális munkás szakának is.

* * *

A 2017/2018-as évad díjazottjai

Életműdíj
Kisné Lovasi Mária

Hivatásszerűen végzett szociális munka – egyéni kategória
Németh Márta
Biró Dániel
Molnár-Gál Béla

Hivatásszerűen végzett szociális munka – szervezeti kategória
Nem Adom Fel Alapítvány
Oltalom Karitatív Egyesület
XV. kerületi Fejlesztő Gondozó Központ (FENO)

Önkéntesen végzett szociális munka – egyéni kategória
Nádudvari Péter

Önkéntesen végzett szociális munka – közösségi kategória
Budapest Bike Maffia

Szakmai zsűri különdíja
Fábián Sára
Heti Betevő Egyesület

Szöveg és fotó: Mondicsné Debreceni Éva/SALT.hu

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »