Veszprém: jöhet a Final Four!

Elképesztő hangulatban, ötezer fanatikus előtt parádés játékkal 30-30-as döntetlent ért el a Veszprém macedón Vardar Szkopje elleni BL-negyeddöntő visszavágóján. A találkozó hőse a hétgólos Nagy László és a kilencet lövő Momir Ilic volt, és ezzel az eredménnyel a Veszprém bejutott a kölni Final Four-ba, és már csak két lépés választja el a hőn áhított BL-győzelemtől.

Egy biztos, ha Nagy Lászlóék meccset, főleg BL-meccset játszanak a Veszprém Arénában, akkor a város a találkozó napján már kézilabda-lázban ég. Főleg a Vardar Szkopje ellen, főleg akkor, amikor a tét a Bajnokok Ligájának négyes döntője. Már kora délután megindult egyfajta népvándorlás az Arénához, és az odáig vezető út csak úgy pirosodott a rengeteg hazai szurkolóktól. A kinti háromgólos győzelem miatt a drukkerhad el sem tudta képzelni, hogy itthon bármi gond legyen a négyes döntőbe jutással kapcsolatban, és maximum az okozott némi feszültséget a büfében jó kis sörrel vagy hosszúlépéssel melegítők között, hogy kedvenceik hány góllal verik meg az odavágón is legyőzött macedón gárdát.

– Bármennyire nyerünk, csak nyerjünk – jelentette ki egy férfi, aki az egész családjával érkezett, míg voltak olyanok, akik azt vallották, most simább lesz a meccs, mint a SEHA Liga három összecsapása.

A Veszprém számára tehát minden adott volt a sikerhez, ráadásul a régóta sérült német Cristian Zeitz kivételével mindenki Xavier Sabaté rendelkezésére állt. A spanyol vezetőedző úgy nyilatkozott a meccs előtt, csapatának egyetlen célja van: kivívni a négyes döntőbe jutást, ha lehet, akkor közönségszórakoztató játékkal. Mert ezt mindenképpen megérdemli a hű szurkolótábor.

A zsúfolásig megtelt Aréna közönsége – szokás szerint – fél órával a nagy meccs előtt elkezdett hangolni, és mire a csapatok a pályára vonultak, már pokoli hangulat uralkodott a csarnokban, amely szinte felrobbant, amikor Nagy Lászlóék megérkeztek a bemutatásra. A meccset a vardariak kőkemény védekezéssel kezdték, elsősorban Nagy László volt a célpontjuk: egyszer az észt bírók elengedték az ellene elkövetett szabálytalanságot, ám a második kiállítást, a harmadik büntetőt eredményezett. Noha Ilic utóbbit értékesítette, az első öt perc mégis macedón előnnyel zárult (1-2).

Aztán Nagy is megmutatta, ha kell, tud ő is kemény lenni, így rövid időn belül őt is leküldték a játékvezetők. Sajnos a hazaiaknak nem ízlett a Vardar játéka – ráadásul Sterbik Árpád szinte mindent védett –, így a kinti háromgólos előny a 8. percre elolvadt, miközben Terzic addig reklamált, amíg a kiállítás sorsára nem jutott, így kettős emberhátrányban kellett összeszednie magát a Veszprémnek. És ekkor Renato Sulic először hálálta meg a magyar állampolgárságot: kiállítatta Maquedát, kiharcolt egy hetest, amit Ilic ismét bevágott (2-4).

És akkor ismét Nagy László. Igazi csapatkapitányként összerántotta a csapatát, majd ha kellett, befejezte a támadásokat, duplájával ismét a Veszprém állt továbbjutásra (4-6). Alilovic is felébredt végre a kapuban, előbb ziccert, majd hetes védett. Sajnos a túloldalon Ilic büntetőjét pedig Angelov hárította, így továbbra sem sikerült megnyugtató közelségbe kerülni a vendégekhez. Sajnos továbbra sem találta meg az ellenszerét a hazai gárda a macedónok kemény, néha durva játékának, akik a félidő közepére ismét továbbjutásra álltak (6-10).

A szurkolók érezték, hogy a csapatnak segítségre van szüksége, és a pokoli hangulatot teremtettek. Ám hiába jöttek fel Lékaiék két gólra, az észt bírók vélhetően azt hitték, Szkopjéban vannak. Egyre-másra sújtották a Veszprémet az ítéleteikkel. Ekkora ellenszélben talán sosem játszott ebben a kiírásban a hazai gárda, már az is csoda volt, hogy a 24. percben csak hárommal vezetett a Vardar (8-11). Az sem segített, amikor Sabaté mester időt kért, ugyanis pár másodperccel utána Nagy László gólt lőtt, amit nem adtak meg az időkérés miatt. Ezekben a percekben csak arra telt a hazaiak erejéből, hogy nem engedték el jobban a Vardart. Aztán az első félidő hajrájában elképesztő csatában közelebb jött egy góllal a Veszprém, amely így újra továbbjutásra állt (12-14).

A második félidőben a hazaiak elképesztő tempóban kezdték a játékot, ami a nézőtéren veszprémi sálban helyet foglaló Áder János köztársasági elnököt is tapsra ragadtatta. Alilovic védett kettőt, elöl pedig Lékai és Palmarsson betalált, máris döntetlenre állt a létfontosságú BL-negyeddöntő (15-15). Na ez az észteknek sok volt, azonnal léptek: előbb kiszórták Terzicet – már másodszor –, majd egy nyilvánvaló szabálytalanságot elengedtek, ami után ismét a vendégeknél volt az előny. Miután a Veszprém nem volt hajlandó összeesni, kiszórták Ugaldét is. De szerencsére Sulic a pályán maradt, aki meglőtte első magyar gólját. A közönség tombolt, a hangulat a tetőpontjára érkezett, amikor Alilovic a kispadról befutott, és egy hatalmasat vetődve ziccert hárított. A csarnok kis híján összedőlt ezután, hiszen Lékai negyedik gólja után először vette át a vezetést a 39. percben (19-18).

Zengett-zúgott a harcoljatok, a Veszprém pedig végre megnyugodhatott, kijátszhatta ziccerig a támadásait, és tartani tudta egygólos előnyét. A Vardar kapust cserélt – Angelov azonnal két bravúrral mutatkozott be –, beállt Alex Dujsebajev – lőtt két gólt –, ám a félidő felénél Ugalde és Ilic találata után már kettő volt ide (23-21).

A Vardar edzője, Marko Savovski érezte a bajt, gyorsan időt kért, hogy megtörje Palmarssonék lendületét, ám nem sok sikerrel, ugyanis Sulic góljával tíz perccel a vége előtt továbbra is kettővel vezetettek a hazaiak (26-24). Sabaté is reagált a macedónok taktikai váltására, időt kért ő is, miközben a közönség szűnni nem akaró bíztatása mellett előbb a visszaállt Sterbik, majd a másik oldalon Alilovic védett hatalmasat. Az idő a Veszprémnek dolgozott, ráadásul a hazaiak az utolsó hat és fél percet emberelőnyben kézilabdázhatták. Vélhetően a meccs gólját lőtte Nagy László, amikor Ilic a kezére adta a labdát, amit a csapatkapitány kapásból bevágott a bal alsóba (27-26).

A hajrát Marguc kihagyott büntetője nyitotta, majd ismét elkezdődött a Harcoljatok! Harcoljatok! buzdítás, hiszen a Vardar megint átvette a vezetést (27-28), ráadásul Ugaldét kiállították a bírók, ki tudja miért… A közönség – köztük Áder János – nem bírta ülve az izgalmakat, főleg akkor, amikor már sokadszorra nem adták meg a Veszprém gólját arra hivatkozva, hogy előtte szabálytalanság történt. Ilicet azonban ez sem zavarta, bevágta még egyszer, így amikor az utolsó perc elkezdődött, a döntetlennel (29-29) megvolt a továbbjutás. Ugyan a Vardar lőtt egy gólt, ám Ilic ezt is kiegyenlítette, és a 30-30-as végeredmény azt jelentette, a Veszprém bejutott a Final Four-ba.

Jöhet a kölni négyes döntő, nem véletlenül tombolt az Aréna, miszerint „Mi vagyunk a legnagyobbak”, miközben a Szkopje néhány játékosa nehezen viselte el, hogy számukra eljött a végállomás.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »