Veszélyeztet a hepatitis A miatt – itt vannak a tudnivalók

Veszélyeztet a hepatitis A miatt – itt vannak a tudnivalók

Az iskolakezdés is veszélyt jelent, ha gyerekek közé bekerül a vírus, nagyon komoly megbetegedési hullámot tud kiváltani – figyelmeztet a járványügyi szakember.

Körlevélben figyelmeztette az országos tiszti főorvos a budapesti egészségügyi intézményeket arra, hogy egyre gyakrabban észlelnek Magyarországon fertőző májgyulladást, azaz hepatitis A fertőzést a pácienseknél. Ócsai Lajos, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal járványügyi részlegének korábbi vezetője az InfoRádióban elmondta, a hepatitis A a fertőző májgyulladás egyik fajtája, amely hosszú, 15-30 napos lappangási idejű fertőzés, és a gyomor- és bélrendszert érinti. A betegség széklet útján terjed, általában nem megfelelő ivóvízzel, étellel vagy akár kontaktus útján, de szexuális úton is.

Hírdetés

A bevezető tünetei a gyomortáji fájdalom, émelygés, rossz közérzet, étvágytalanság, előfordulhat felső légúti hurut, és ahogy a betegség előrehalad, a lappangási idő vége felé megjelenik a világos széklet és sötét vizelet, ami biztos jel, valamint a szem fehérje elkezd besárgulni. Ha a betegség súlyosabb, akkor szervezet besárgul, ezért hívják sárgaságnak is. Amikor ez megjelenik, akkor már nagyon minimálisan fertőz a beteg – magyarázta Ócsai Lajos.

A szakember a megelőzés érdekében a következőket javasolta: megfelelő ivóvíz, konyhatechnológia, higiénés magatartás, kézmosás, fertőtlenítés. Mind fogalmazott, a gyerekeknél természetes átvészeltség nincs, ezért a veszély abban rejlik, ha rossz szociális körülmények között élő gyerekek közé ez a vírus bekerül, akkor nagyon komoly járványokat tud okozni, és nagyon komoly megbetegedési hullámot tud kiváltani.

“Kezdődik az iskolaszezon, a gyerekeknek természetesen védettségük nincs, oltva sincsenek, mert nem kötelező a védőoltás, tb-támogatás sincs rá, ezért pont a szociálisan rászorulók körében nehezen hozzáférhető. Ráadásul a gyerekek a higiénés rend fenntartásában sem járnak elöl, és az iskolákban sem biztos, hogy ennek a feltételei mindenhol adottak” – figyelmeztetett a járványügyi szakember.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »