Veszélyesen öregek a hazai kazánok

Az átlagosan húszéves hazai kazánállomány korszerűsítéséhez állami támogatás adhatna lökést, cserélni ugyanis csak az eddiginél jóval drágábbakra lehet az elavult szerkezeteket.

Az uniós szabályozás értelmében 2016. július 1-jétől a magyarországi lakásokba is már csak kondenzációs kazánt és a legmodernebb technológiát lehet beszerelni. Ennek megfelelően a gyártók már nem adhatnak el olyan terméket, amelyek nem felelnek meg a szabályoknak. A változásra az olaszországi gyártói háttérrel rendelkező Ariston is felkészült – közölték a fűtő- és vízmelegítő rendszerek forgalmazásával foglalkozó cég vezetői.

A vállalat MTI-hez eljuttatott tájékoztatásában rámutat: ha csak a kazánt kell cserélni egy épületben, az nagyon hamar, egy év alatt megtérül. Azonban ha az egész rendszert át kell állítani (például konvektorról), és emiatt kéményt kell bélelni, ennek költsége rendkívül megterhelő egy átlag magyar háztartás számára.

A változás sokakat érint, lévén a hazai ingatlanok iszonyatosan pazarlóak, mindössze 29 százalékuk számít megfelelő vagy annál jobb energiagazdálkodásúnak – emiatt előbb-utóbb sok családnak kell korszerűsítenie otthonát.  Ezen próbál segíteni egy idén júliusban startoló pályázat. Kerete elég szűkös: a 2,5 milliós támogatás kétezer családnak jelenthet csak könnyebbséget. Októberben a Magyar Fejlesztési Bank is nyújt segítséget, még ha nem támogatás, hanem kedvezményes hitel formájában: a 115 milliárd forintos, országos hitelprogram keretében nullaszázalékos kamattal kínálnak kölcsönt akár 20 éves futamidőre is. Ennek segítségével több mint 50 ezer lakás vagy családi ház energetikai felújítása történhet meg.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »