Veszélyes próbálkozás a megtalált iratok tulajdonosát a Facebookon keresni

Veszélyes próbálkozás a megtalált iratok tulajdonosát a Facebookon keresni

A talált bankkártyákat, személyes iratokat, igazolványokat gyakran lefényképezik, és mindenféle kitakarás nélkül töltik fel a világhálóra, közösségi oldalakra. Pedig ezek sokszor személyes adatokat is tartalmazhatnak, amelyek visszaélésekre adnak lehetőséget. A számítógépeken, sőt már a legtöbb telefonon is van olyan program, amelyekkel néhány másodperc alatt ki lehet takarni az érzékeny adatokat, ha mindenképpen ezen a fórumon szeretnénk megtalálni a papírok tulajdonosát.

Hírdetés

A vaol.hu megkérdezte a Szombathelyi Rendőrkapitányságot is, hogy hivatalos iratok, igazolványok megtalálása esetén mi a helyes eljárás. A más nevére szóló személyazonosító igazolványt le kell adni a találás helye szerint illetékes jegyzőnek, aki haladéktalanul megküldi a találás helye szerint illetékes járási hivatalnak, amely belföldön postai úton, könyvelt küldeményként küldi meg az arra jogosultnak. Ha a polgár nem veszi át, a találástól számított egy év eltelte után átvétel hiányában érvénytelenítik az okmányt.

A rendőrség felhívja a figyelmet, hogy szabálysértést nem követünk el, ha közzétesszük a közösségi médiában más lefényképezett okmányait, de ezzel sérülhet a személyes adatok védelméhez való jog, valamint fennáll annak a veszélye, hogy a nyilvánosságra került adatokkal visszaélnek.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »