Veszélyes lehet a különböző gyógyszerek párhuzamos szedése

Csak a lakosság fele ügyel arra, hogy biztonságossá tegye betegségének a kezelését. A gyógyszerek párhuzamosan történő fogyasztásából adódó mellékhatásokról csak a betegek fele informálódik – számolt be a Betegek Jogait Védő Egyesület (AOPP).

Mindez abból a felmérésből derül ki, melyet a Gyógyszert észszerűen (Lieky s rozumom) elnevezésű projekt keretében valósított meg az egyesület. A Szlovák Orvosi Kamara becslése szerint Szlovákiában a gyógyszerek kölcsönhatása miatt évente több mint 10 ezer ember szorul kórházi kezelésre évente.

A megkérdezettek többsége úgy válaszolt, hogy tudatában van a gyógyszerek esetleges kölcsönhatásának. Minden hetedik válaszadó azonban kijelentette, hogy nem néz utána a gyógyszerei kölcsönhatásának, mert ebben az orvosára és a gyógyszerészére hagyatkozik.

– figyelmeztet Mária Lévyová, az AOPP elnöke.

A Szlovák Orvosi Kamara adatai szerint mostanáig 40 ezer kölcsönhatás sikerült dokumentálniuk. A leggyakoribb a gyógyszerek hatásának növekedése, vagy csökkenése, ami ráadásul kockázatosabb is, mivel a beteg nem kapja meg a szükséges kezelést. Azonban nem ritka olyan nem kívánt reakciók előfordulása sem, melyek nem jelentkeztek volna csak egyfajta gyógyszer használata esetén.

Ilyen lehet egy másik szakorvosnál felírt gyógyszer, vagy olyan recept nélkül kapható készítmény, melyet beteg választatott maga számára.

A felmérésből kiderült, hogy csak a válaszadók fele informálta a háziorvosát arról, hogy milyen orvosságot írt fel neki egy másik szakorvos. Míg a szabadon forgalmazott készítmények szedését minden negyedik, az étrend-kiegészítők használatát csak minden hatodik beteg jelezte.

Hírdetés

– magyarázta Ondrej Sukeľ, a Szlovák Orvosi Kamara elnöke.

Hozzátette, hogy a gyógyszerek kölcsönhatásának különböző súlyossági fokozata lehet. Egyes esetekben megengedett az olyan orvosságok használata, amelyek kölcsönhatást váltanak ki, azonban ezt kizárólag orvosi felügyelt mellett lehet alkalmazni.

A gyógyszertárakban történő gyógyszerkiadás, illetve vásárlás esetében is fennállhat a kölcsönhatás kockázata, ugyanis a gyógyszerész nem tudja ellenőrizni a betegnél a múltban alkalmazott orvosságokat, vagy azt, hogy milyen más szabad forgalmazású készítményt használ.

A felmérésből kiderült, hogy a betegek a kezelésükről a gyógyszerészt még kevésbé tájékoztatják, mint a háziorvost. Minden negyedik beteg figyelmezteti a patikust az általa használt gyógyszerekre, s csak minden hatodik informálja az általa használt étrend-kiegészítőkről, vagy recept nélkül kapható készítményekről.

Az AOPP arról is beszámolt, hogy az Általános Egészségbiztosító kliensei az Én egészségem (Moje zdravie) nevű szolgáltatás, míg a Dôvera Egészségbiztosító kliensei a Biztonságos gyógyszerek (Bezpečné lieky) elnevezésű szolgáltatás segítségével ellenőrizhetik a gyógyszereik kombinálásnak lehetőségeit. A Szlovák Orvosi Kamara ingyenes alkalmazással segíti a www.interakcieliekov.sk oldalán a betegeket.

Fő célkitűzésük, hogy észszerű és biztonságos gyógyszerhasználatra ösztönözzék a betegeket.

(Webnoviny.sk/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »