Veszélyes étrend-kiegészítő és pezsgőtabletta kering hazánkban

Illegálisan árult és nem engedélyezett színezéket tartalmazó potencianövelőt vont ki a forgalomból a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) – közölte a hatóság szerdán az MTI-vel. A Nébih kéri, hogy aki rendelkezik a Devil Star étrend-kiegészítővel vagy a Calmag C Star pezsgőtablettával, ne fogyassza el azokat.

A közlemény szerint a Kínából származó, potencianövelőként árult, Devil Star nevű étrend-kiegészítőben ötféle – közülük egy nem engedélyezett – mesterséges színezéket mutattak ki, amelyeket nem jelöltek a csomagoláson. A színezékek közül többet is határérték feletti, egy esetben tízszeres mennyiségben tartalmazott a termék.

Hasonló problémák adódtak a potencianövelőhöz ajándékba adott Calmag C Star pezsgőtablettával is, a jelölésén nem tüntették fel, hogy tartrazin (E102) mesterséges színezéket tartalmaz. A pezsgőtablettában található színezékkomponensek egyedi és együttes mennyisége is túllépte a határértékeket, egy esetben tizennégyszerese volt annak – írta a Nébih.

Illegálisan árul a szlovák forgalmazó

A Kínából származó, Csehországban csomagolt és egy szlovák forgalmazó által üzemeltetett weboldalon (http://multivitaminbolt.com) árult terméket az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetnél nem jelentették be, így forgalmazása illegálisnak minősül – közölték.

A Nébih azonnali hatállyal megtiltotta mindkét termék forgalomba hozatalát, és kötelezte a forgalmazót, hogy gyűjtse vissza a készítményeket mind a vásárlóktól, mind a kereskedelemből. A hatóság kéri, hogy aki rendelkezik a termékek valamelyikével, az ne fogyassza el, és juttassa vissza a forgalmazóhoz.

Az eljárás folyamatban van, a vállalkozás élelmiszer-ellenőrzési bírságra számíthat – írták.

A hatóság kéri a vásárlókat, hogyha a fent megnevezett készítmények forgalmazását észlelik, jelezzék a Nébih zöldszámán (06-80/263-244) vagy az ugyfelszolgalat@nebih.gov.hu e-mail-címen.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »