Veszélyes a kormány terve

Akárcsak most, az Orbán-kormány már 2010-ben meg akarta szüntetni a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalt, de végül mégis kihátrált a terv mögül. Pontosan olyan okok miatt, amelyek most is fennállnak. Az uniós agrárforrások kifizethetősége a tét.

Eléggé megosztott az államigazgatás a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) megszüntetése kapcsán. Az MVH ugyanis akkreditált uniós kifizetőhely, s ha feladatait olyan hivatalok között terítik szét, amelyek nem rendelkeznek ilyen minősítéssel, gond lehet az agrártámogatások kifizetésével.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter ennek ellenére biztos benne, hogy nem lesz probléma, s nincs szükség újabb, akár évekig is tartó akkreditációs eljárásra az MVH megszüntetése esetén. – Írásos dokumentum van arról, hogy az Európai Bizottság jóváhagyta az uniós agrár- és vidékfejlesztési támogatások hazai kifizető ügynökségeként működő MVH megszüntetését – fogalmazott a miniszter. A Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára, Kis Miklós Zsolt ugyanakkor úgy nyilatkozott: az új kifizető ügynökség a Magyar Államkincstár lenne, amelyet Brüsszelnek akkreditálni kellene. Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke szerint pedig a kincstár most is akkreditálva van.

Információink szerint Győrffynek nincs igaza. A kifizetések ugyan technikailag ma is a kincstáron keresztül történnek, de az akkreditált intézmény az MVH. Hogy az esetleges megszüntetése fokozott óvatosságot igényel, jól mutatja az is, hogy a kormány 2010-ben, amikor Lázár még nem miniszterként, hanem a Fidesz frakcióvezetőjeként dolgozott a parlamentben, egyszer már nekifutott a hivatal megszüntetésének – a kormányhivataloknak jutott volna a hivatal szerepe –, hogy aztán visszavonulót fújjon. „Csak az Európai Unió által meghatározott akkreditációs követelmények teljesíthetőségének függvényében integrálja a kormány az uniós agrártámogatások kifizető ügynökségeként működő MVH kirendeltségeit a 2011. január 1-jén létrejövő megyei és fővárosi kormányhivatalokba” – ez áll a 2010-es kormányhatározatban. Csakhogy mivel a kormányhivatalok mindegyikénél külön-külön el kellett volna végezni a kifizető ügynökség akkreditációját, minden maradt a régiben.

Mint arról már beszámoltunk, sokan attól tartanak, hogy ha a kormány most végigviszi az elképzelését, és valóban az államkincstárra bízza az MVH feladatait, akkor sokáig, egy új akkreditációs eljárás lefolytatásának idejére elesik az ország az uniós agrárforrásoktól. Adópénzből ugyan a gazdákat lehetne a megfelelő összeggel kompenzálni, de ez nyilván nem ideális megoldás. Az Európai Unióban egyébként nincs olyan ország, ahol a kifizető ügynökség ne önállóan működne, és ennek jó oka van. Szakértők úgy vélik, ha megvalósul a húszmilliárdos költségvetéssel, 1800 fővel és 19 megyei kirendeltséggel működő vidékfejlesztési hivatal felszámolása, a mezőgazdasági támogatások odaítélése a Miniszterelnökség és az agrártárca irányítása alatt álló folyamattá válhat.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 06. 21.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »