Veszélyek a londoni metrón

Mintegy 25 százalékkal nőtt a bűnözés a londoni metróban az elmúlt három évben, jelentette pénteken a brit sajtó hivatalos statisztikákra hivatkozva. Több mint 13 ezer erőszakos bűncselekményt regisztráltak a fővárosi állomásokon tavaly, míg 2017-ben 12 ezer, 2016-ban pedig 11 ezer atrocitás történt. Az erőszakos bűncselekmények száma drasztikusan, 43 százalékkal növekedett 2016 óta. Szintén megugrott a fegyveres bűncselekmények száma, évi 42-ről 95-re, míg a lopások 88 százalékkal nőttek.

A bűnözés megugrása miatt sokan a munkáspárti polgármesterre, Sadiq Khanra mutogatnak. „A statisztikáknak arra kellene sarkallniuk a polgármestert, hogy felejtse el megengedő hozzáállását a növekedő bűnözéssel kapcsolatban, és vegye kezébe az irányítást” –
fogalmazott Susan Hall konzervatív politikus. Hozzátette: „Itt az ideje a zéró toleranciának.”

A polgármester szóvivője azzal védekezett, hogy bár Khan mindent megtesz, hogy felvegye a harcot a bűnözéssel, nagyobb anyagi támogatásra volna szükség a kormányzati forrásokból a rendőrség megerősítéséhez. A közlekedésügyi rendőrfőkapitány-helyettes, Robin Smith ugyanakkor azzal érvelt, hogy rendkívül alacsony az esélye annak, hogy a londoni metrón egy utas bűncselekmény áldozata legyen. – Annak ellenére, hogy London rendelkezik az egyik legterheltebb közlekedési rendszerrel, tíz eset jutott egymillió utazásra – jelezte.

Hírdetés

Több mint tizenháromezer atrocitás történt tavaly az állomásokon Fotó: Reuters

Londonban egyébként nem csak a metrón növekedett meg a bűnözés az elmúlt időszakban, évi 15 százalékos növekedést regisztráltak a gyilkosságok terén is 2008 óta. Tavaly 135 embert öltek meg a brit fővárosban, ami az elmúlt évtizedben a legmagasabb szám. Érdekes trend is kirajzolódott: az áldozatok többsége tinédzser vagy a húszas éveiben járó fiatal férfi volt, és többségüket megkéselték. A rendőrség kevesebbszer regisztrált női áldozatokat, és esetükben többnyire otthoni erőszak okozta a tragédiát. Elemzők szerint a középosztály körében elterjedt drogfogyasztás táptalajt ad a bűnbandák működésének a városban, ami felerősíti az erőszakos cselekményeket.

A londoni rendőrség főparancsnoka, Cressida Dick az év elején úgy fogalmazott, az utcai erőszak elleni küzdelem most az elsődleges fontosságú és az elmúlt 12 hónapban komoly kihívást jelentett ez a probléma. Sadiq Khan polgármester egyébként az erőszak csökkentését célzó tervet jelentett be, amely a sikeres skót példát követve kulturális és oktatási programok segítségével próbálja távol tartani a fiatalokat a bűnözéstől. Figyelmeztetett ugyanakkor, hogy eredményre csak hosszabb távon lehet számítani.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »