Veszélyben a sürgősségi osztály Vágsellyén, az orvosok nem tudnak megegyezni

Kérdéses a vágsellyei egészségügyi központ sürgősségi osztályának sorsa. Az orvosok ugyanis nem tudnak megegyezni az ambuláns sürgősségi szolgálat ügyében. A sürgősségi osztályon jelenleg 12 önkéntes orvos dolgozik, akik azonban arra panaszkodnak, hogy túlterheltek, ezért követelik, hogy a többi általános orvos is vállaljon ügyeletet.

A helyzettel a Nyitra Megyei Önkormányzat (NSK) képviselő-testülete is foglalkozott az októberi ülésén. „Miért kellene 17 orvos helyett csak 12-nek szolgálnia? Azok, akik elutasítják a szolgálatot, arra hivatkoznak, hogy idősek és fáradtak. Érdekes, hogy öt napot dolgozni a rendelőjükben nem kimerítő, viszont néhány órát eltölteni a sürgősségin már igen. Egész egyszerűen csak nem akaródzik nekik, ezért az önkéntes orvosokra hagynak mindent” – állapította meg Ján Greššo képviselő.

Jozef Belický kerületi képviselő és Vágsellye polgármestere szerint megengedhetetlen, hogy az orvosok az egészségügyi állapotukra és a korukra hivatkozva utasítsák el az ügyeletet. „Ilyen alapon a rendelőikben sem kellene dolgozniuk, és átadhatnák a körzetüket a fiatal orvosoknak, akiknek egyébkén nincs esélyük a helyükre kerülni” – mondta.

A képviselők egy része Ľubomír Ševčíket, a Nyitra Megyei Önkormányzat főorvosát is kritizálja, aki szerintük figyelmen kívül hagyja a törvényt azzal, hogy csak az önkéntes orvosokat osztja be a szolgálatba. „Mivel nem gyűlt össze elég önkéntes orvos, a törvény értelmében azokat is be kell osztani, akik nem szeretnének, és ebben az esetben nem szükséges a beleegyezésük sem” – mondta Greššo, aki szerint ebben az Egészségügyi Minisztérium is egyetért vele.

Hírdetés

Gabriela Juríková, az önkéntes sürgősségi szolgálatot végző orvosok képviselője szerint a konfliktus a vágsellyei kórházban egyre kiélezettebb. Az orvosok szerinte teljesen kimerültek, ezért radikális lépésekre is képesek. „A Megyei Önkormányzat főorvosának önkényes viselkedése és a kerület passzivitása miatt az orvosok készek leállítani az egészségügyi ellátás nyújtását. A probléma megoldása közérdek, mégsem történik semmi. A vágsellyei sürgősségi osztály megszűnése sajnos jelenleg is valós veszély” – nyilatkozta Juríková.

Annak lehetőségét, hogy orvos híján megszűnik a sürgősségi szolgálat Vágsellyén, Ľubomír Ševčík is megerősítette. Szerinte azonban nem létezik olyan törvény, amelyikkel szolgálatra kényszeríthetné az orvosokat. „A sürgősségi szolgálatot törvényes úton kell megállapítani. Törvénytelen lenne kényszeríteni azokat az orvosokat, akik a koruknál vagy az egészségügyi állapotuknál fogva nem írták alá a szerződést, hogy teljesítsenek szolgálatot. Ezt az Alkotmánybíróság döntése is kimondja, ha pedig megszegném, bűncselekményt követnék el” – mondta Ševčík.

Azt is hozzátette, hogy az idősebb orvosok egy része már bejelentette, hogy ha kényszeríteni akarnák őket a sürgősségi szolgálatra, akkor bezárnák a rendelőjüket és nyugdíjba vonulnának. „Az orvosoknak elegük van ebből a helyzetből. Negyven évet ledolgoztak, elmúltak hetven évesek és elfáradtak. Nagyon fontos, hogy az ambuláns ellátás mellett az elsődleges orvosi ellátást is biztosítsuk a kerületben. Jelenleg 250 orvossal kevesebb van a kerületben, mint kellene. Ha ezek a nyugdíjas orvosok elmennének, az nagy gondokat okozna” – tette hozzá Ševčík.

Elmondása szerint az orvosoknak meg kell egyezniük a vágsellyei egészségügyi központtal a sürgősségi szolgálattal kapcsolatban. „Aranyosmaróton (Zlaté Moravce) az orvosok a kis létszám miatt megszüntették a gyermek sürgősségi osztályt. Ugyanez Vágsellyén is megtörténhet” – zárta Ševčík.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »