Veszélyben a magyar könyv, a kormánybiztosnál kopogtat a szakma

Veszélyben a magyar könyv, a kormánybiztosnál kopogtat a szakma

Alig heverték ki a 2008-as válságot és nagy könyves cégek csődjét, amikor megérkezett a koronavírus, ami az online terjesztésbe is beleharap.

Drámai helyzetben van a magyar könyvszakma – mondta el az InfoRádiónak a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének elnöke.

“Éppenhogy feltápászkodott a 2008-as válságból, kiheverte néhány nagy könyves cég csődjét, amikor szinte egyik napról a másikra ránk szakadt ez a veszélyhelyzet, ami 20 ezer munkavállalót érint, a kiadók munkatársai, fordítók, lektorok, szerkesztők, korrektorok. Azon kívül még hozzánk tartozik a könyvkereskedelmi munkavállalók serege. Az online még úgy-ahogy megy, de annak sincs nagy jövője így” – fogalmazott Gál Katalin.

Egy pillanatra lebénült minden

– összegezte a helyzetet.

Arról is beszélt, hogy milyen intézkedéseket remélnek Demeter Szilárd miniszteri biztostól.

 • közterhek, adók felfüggesztése, hitelmoratórium,
 • kiesett árbevétel kompenzálása,
 • Hírdetés

 • a legkisebb, legalább 5 éve működő vállalkozások számára kiemelt mentőöv,
 • “barátságos” hitelek álljanak rendelkezésre,
 • az állam könyvvásárlással is nyújtson segítséget (ehhez összeállítottak egy 10 ezres könyvcímlistát egyetlen nap alatt), a köteteket pedig szórják szét a megfelelő helyekre a közművelődés számára.
 • “A könyv a nemzeti kultúra komoly és integráns része, ami messze túlmutat a pénzben kifejezhető bevételeken, értékeken. Az eszmei érték olyan nagy, hogy ha nem lesz magyar könyv, akkor nagyon sok minden nem lesz” – fejtette ki az elnök.

  A Kossuth Kiadói csoport igazgatója is hasonló helyzetről számolt be a napokban. A prognózis szerint áprilisban be lesznek zárva a könyvesboltok, ami azt jelenti, hogy jelenleg csak az online árusítás működik, de az is csak addig, amíg a kiszállítást vállaló dolgozók ezt vállalják. Kocsis András Sándor szavai szerint az online forgalom még csúcsidőszakban is a forgalom 30-35-38 százalékát adhatja. Vagyis minimum 60-65 százalékos forgalomvesztés következik be a bolti értékesítésben.

  “Már látjuk, hogy a márciusban – mert az online egy nagyon picit most megerősödött – 65-70 százalékos volt a forgalomkiesés” – mondta Kocsis András Sándor. Szerinte minden kiadónak és terjesztőnek el kell gondolkodnia azon, hogy – mivel az ágazat egy hosszú ciklusú üzleti modell szerint dolgozik – hogyan fogják túlélni ezt az időszakot.

  Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!


  Forrás:infostart.hu
  Tovább a cikkre »