Veszélyben a Loire menti kastélyok is

Franciaországban tovább emelkedik a folyók szintje. 100 éve nem volt ekkora áradás, mint most. A medréből kilépő Szajna Párizs nevezetességeit sem kíméli, és a Loire mentén lévő kastélyok is veszélyben vannak. Németországban közben már levonult az ár és megkezdődött a helyreállítás.

Alig fér el a rendőrcsónak a híd alatt a Szajnán Párizsban, a víz rengeteg hulladékot visz, a rendőröknek is óvatosan kell közlekedniük. Az uszályokon, hajókon élőket menekítik most ki. Az emberek sokáig nem akarták elhagyni úszó otthonaikat, de belátták, hogy túl veszélyes a vízen maradni.

A főváros központjában kaotikus állapotok uralkodnak. A rakpart, az aluljárók egyes szakaszait elnyelte a víz, az autósok türelmetlenek, hiába keresnek menekülő útvonalakat, az egész város megbénult. Még a gyalogosoknak is gondot okoz a közlekedés.

A Loire mentén lévő településeket sem kíméli az árvíz, számos kastély került veszélybe, köztük az UNESCO világörökség részét képező XVI. századbeli reneszánsz Chambord kastély. Az évente 700 ezer látogatót vonzó épületet is teljesen körülzárta a víz. A helyiek még sosem látták ilyen állapotban az épületet. A pincéből és az alacsonyan fekvő helyiségekből kimenekítik az összes festményt, műtárgyat, a villanyvezetékeket pedig el kellett vágniuk, mert az áramközpontot teljesen ellepte a víz.

Közép- és Észak-Franciaországban több település került víz alá. Csaknem 25 ezer ember kellett kitelepíteni és 22 ezer lakás maradt áram nélkül. Francois Holland államfő katasztrófa sújtotta területnek nyilvánította az érintett régiókat. Az áradásoknak eddig két halálos áldozata van: egy 80 éves nő és egy 76 éves férfi, akit lovával együtt sodort el a víz.

Németországban a levonuló árhullám után megkezdődött a kárfelmérés és a takarítás. A leginkább érintett Bajorországban a héten öt ember meghalt, hármat pedig még keresnek a hatóságok. Becslések szerint az árvízkár meghaladhatja a 10 millió eurót, nagyjából 3 milliárd forintot.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »