Veszélyben a Komáromi Speciális Alapiskola

Veszélyben a Komáromi Speciális Alapiskola

A magyar tannyelvű Komáromi Speciális Alapiskola a Nyitrai Járási Hivatal fennhatósága alatt működik 2006 óta a várostól bérelt volt óvodaépületben. A fenntartó most a költségek és az emberi erőforrások hatékonyabb felhasználására hivatkozva azt szorgalmazza, hogy az intézmény veszítse el a jogalanyiságát, és az új tanévtől a szlovák tannyelvű Összevont Iskolába olvadjon be.

Nagy Beáta, a Komáromi Speciális Alapiskola igazgatója tudatta lapunkkal, hogy augusztus 31-én megszűnhet a jogalanyiságuk, mivel a Várút 7. szám alatt található Összevont Iskolához akarják csatolni őket. Annak égisze alatt szlovák tannyelvű speciális alapiskola, óvoda és speciális pedagógiai tanácsadó központ is működik. Az erről szóló hivatalos értesítést február 16-án kapták meg a Nyitrai Járási Hivataltól, de kiderült, hogy már tavaly november óta érlelődik a terv, amelynek állítólagos célja a takarékoskodás.

Míg a 101 gyermekkel 18 pedagógusuk foglalkozik 13 osztályban, addig az Összevont Iskola mindössze 36 tanulóval működik, saját, emeletes épületben.

A költözés terve azért is kérdéses, mert abban az épületben aligha férne el ennyi osztály és tanuló. A lépés gazdasági hátterét is homály fedi: rejtély, hogyan takarítana meg pénzt az egymástól távoli helyszíneken működő intézmények összevonásával a fenntartó.

Február 22-én Keszegh Béla polgármester, Bajkai János, a városi hivatal főosztályvezetője és Bagita Judit, a városi hivatal tanügyi hivatalának szakelőadója fogadta Nagy Beáta igazgatót. Egyetértettek abban, hogy továbbra is meg kell őrizni a sikeresen működő magyar iskola önállóságát. Másnap az ügyben érintett mindkét oktatási intézmény iskolatanácsa ülésezett. A magyar iskola héttagú iskolatanácsából hatan vettek részt a tanácskozáson, a hiányzó szülőnek a Covid-fertőzött gyermekeivel odahaza kellett maradnia, tudtuk meg Stubendek László megyei képviselőtől. A Nyitrai Járási Hivatal oktatási osztályát az egyik osztályvezető, Jana Bartová, az iskolatanács tagja képviselte. Miután Nagy Beáta felolvasta az iskola jogalanyiságának elveszítését célzó, a járási hivataltól kapott korábbi javaslatot, azt valamennyi résztvevő véleményezhette. Bartová hangsúlyozta, hogy a nyitrai terv a takarékosságot szolgálja, de nem kell tartani az iskola struktúráját, működését célzó változásoktól.

A vita után Bartován kívül egyhangúlag elfogadták azt a hivatalos álláspontot, amely szerint ellenzik a Kassai úti intézményük jogalanyiságának elveszítését.

Egyetértenek viszont a Bátorkeszire kihelyezett tagozatuk leválasztásával, mert az ott sajátos nevelési igényeinek megfelelő oktatásban részesülő 8 tanuló integrálható a helyi Kováts József Alapiskolában. Lehet, hogy számukra külön osztályt hoznak létre, hiszen speciális pedagógiai módszertannal kell oktatni őket. Az iskolatanács elnöke, Monozlai Vendel által aláírt nyilatkozatot az ülés jegyzőkönyvének másolatával együtt elküldték a Nyitrai Járási Hivatal Oktatási Osztályának.

Hírdetés

Kedvező végső döntésre számítunk, annál is inkább, mert az Összevont Iskolában a miénkhez hasonló határozat született. Az ottani héttagú iskolatanácsból szintén csak a Nyitrai Járási Hivatal illetékese, Ingrid Hrnčárová támogatta a fenntartó javaslatát, a többiek ellenezték. Most már a fenntartón múlik, hogy a két iskolatanács ellenző véleménye dacára a javaslatot március 31-ig egyáltalán benyújtja-e az oktatási tárcához. Ha igen, a végső döntés akkor is a minisztériumban születik meg

– árulta el Nagy Beáta. Hozzátette: remélik, hogy a nyitrai terv végül mégsem valósul meg, hiszen náluk hatékony oktató munka folyik, és a diákjaik a különféle versenyeken folyamatosan szép eredményeket érnek el.

Nina Poláková, az Összevont Iskola igazgatója elmondta, hogy a két intézmény között eddig is nagyon jó volt az együttműködés, és bízik abban, hogy ez a jövőben is így marad, hiszen nem ők kezdeményezték az összevonást. Tisztában van vele, hogy ez a kényes ügy feszültségeket szít.

A fenntartónak a sok magyar és szlovák mentálisan sérült gyermeket érintő ügyet nem szabad egyoldalúan látnia, illetve meggondolatlan döntést hoznia. Elsősorban a gyerekek érdekeit kell nézni, hiszen értük vagyunk! Sokra tartjuk a magyar alapiskolával az elmúlt évek során kiépített együttműködésünket, és reméljük, hogy az a nyitrai terv hatására sem romlik meg. Két eredményesen működő speciális iskoláról van szó, amelyek eddig is önállóan bizonyítottak

– fogalmazott a szlovák iskola igazgatója.

Jana Bartová nyitrai osztályvezetőtől előbb e-mailben kérdeztük, a két iskola elutasító véleménye ellenére is kérik-e az oktatási tárcától a magyar intézmény jogalanyiságának a megvonását, s ha igen, azt konkrétan mivel indokolnák. Miután írásbeli választ másnap sem kaptunk, a kérdésünket telefonon is feltettük neki. A rövid elutasító válasza szerint az e-mailünket nem kapta meg, s bár jelen volt a magyar iskolatanács ülésén, nem kompetens válaszolni az újságírói kérdésre. Így nem marad más hátra, mint hogy március végén az oktatási minisztériumban érdeklődjünk a fejleményekről.    

Megjelent a Magyar7 hetilap 2021/9. számában.        

  


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »