Veszélyben a foglalkoztatás: Megugrott a tömeges elbocsátások száma

Veszélyben a foglalkoztatás: Megugrott a tömeges elbocsátások száma

A munkanélküliség egyelőre ugyan még tartja magát a történelmi minimumkörnyékén, 5 százalék alatt, azonban hamarosan fordul a kocka – írja a Hospodárske Noviny gazdasági lap internetes kiadása.

A lap kikérte ugyanis a munkaügyi hivataloktól az előre bejelentett tömeges elbocsátások számát, és kiderült, hogy 2015 óta nem látott mértékű munkahely megszűnések várhatók.

Tavaly az első nyolc hónapban 21 tömeges elbocsátás történt Szlovákiában, idén (augusztusig) azonban már 32.

Ugyanez a helyzet a „veszélyeztetett munkahelyek” számát illetően is. Tavaly nem egész 1700 ilyen állás volt, idén 2800-nál is több.

A vészjósló jelek ellenére a munkapiac továbbra is túlhevült, több mint 90 ezer álláshely betöltetlen, ám ez rendkívüli regionális szakadékokban nyilvánul meg, amelyeket tovább súlyosbítanak a régiós bérek közti hatalmas különbségek. A szakértők zöme igyekszik óvatosan fogalmazni, elkerülve a recesszió emlegetését. Ennek azonban egyszerű oka van: az sem vezetne sehová, ha a recessziótól való félelem miatt a befektetők menekülni kezdenének, és a válság amolyan önbeteljesítő jóslatként alakulna ki.

Hírdetés

A nagy kép

Tény azonban, hogy a szlovák gazdaság, amely nagyban függ a német gyárak keresletétől, már lassulni kezdett. Ez a munkahelyek tekintetében azt jelenti, hogy a következő hónapokban egyre kevesebb és kevesebb új álláshely alakul ki. Csökken a munkaerőínség nyugaton, de nem csökken tovább az állástalanság keleten.

Jelenleg a szlovák gazdaság növekedését alig több mint 2 százalékra jósolják, ami nagyjából fele annak, mint amit egy évvel ezelőtt vártak el tőle. Az elmúlt évek lakossági hitelfelvételei ugyan jelentős belső fogyasztást generáltak, de súlyosbították a lakosság kiszolgáltatottságát a külső sokkokkal szemben, mint amilyen a munkahely elvesztése. A német ipari termelés csökkenése kevesebb megrendelést jelent a szlovákiai gépipar számára, ami egyszerre csökkenti az exportot és a vállalati megrendelések volumenét, így egyre több álláshely kerül veszélybe, a cégek óvakodnak új munkaerőket felvenni, az emberek elkezdenek kevesebbet költeni, ami csökkenti a fogyasztást – és kialakul a negatív gazdasági spirál.

Az IMF Szlovákia-jelentése az ország gyengeségei között sorolja fel, hogy a gazdaság az összeszerelő-műhelyekre emlékeztető üzemekre épül, ahol alacsony a hozzáadott érték. Ehhez azonban a szlovák bérek már túl magasak. Szlovákiának így át kellene térnie a nagyobb hozzáadott értéket képviselő K+F és innovatívágazatokra (tervezés, fejlesztés, marketing, stb). Ráadásul a szlovákiai munkahelyeket fenyegeti leginkább a gyártás robotizációja és automatizációja.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »