Verstappen képes lesz legyőzni Hamiltont?

Verstappen képes lesz legyőzni Hamiltont?

Úgy tűnik, ebben az idényben két pilóta párharcáról szól a Formula-1. Max Verstappen vagy Lewis Hamilton lesz a világbajnok? Ki a jobb, a tehetségesebb, ki a szerencsésebb, és ki alatt gurul jobb autó? A futamok harmada még előttünk van, lehet, hogy csak egy-két pont fog dönteni a végén. Izgalmak a Forma-1-ben?

Ki más szólhatna bele kettejük csatájába? Valtteri Bottas? Az a Bottas, aki Hamilton árnyékában versenyez évek óta, és aki a következő szezontól másik csapatban versenyez? Nem, a finn nem fog kotnyeleskedni, tisztességesen végig gürcöli az utolsó évadját a Mercedesnél, aztán annak rendje és módja szerint elbúcsúztatják, viszlát, sok sikert! Az ötödik évet nyögik közösen az angollal. Azóta Hamilton mind a négy szezont világbajnokként fejezte be, míg Bottas a harmadik, az ötödik és az utóbbi két esztendőben a második helyen végzett. Kerülhetett volna feljebb? Lehetett volna világbajnok?

A harminckét éves finn az Alfa Romeóhoz igazolt, és a honfitársát váltja a svájci istállónál. Miért is? Mert az októberben negyvenkét éves Kimi Räikkönen bejelentette, hogy az idény végén kiszáll a száguldó cirkuszból. Húsz évvel ezelőtt debütált a Formula-1-ben, az AlphaTauri japán pilótája, Cunoda Júki ekkor még valószínűleg járni sem tudott, hiszen 2000-ben született. Räikkönen tizennégy évvel ezelőtt világbajnoki címet szerzett a Ferrarival, huszonegy GP-győzelmet aratott, az utóbbi években pedig leginkább az örömautózásról szólt az F1-es karrierje. A Ferrari mellesleg tizenöt egyéni világbajnoki címet zsebelt be eddig, igen, az utolsót 2007-ben. Räikkönen üde színfoltja volt ennek a kissé beszürkült mezőnynek. Emlékezzünk a 2006-os monacói nagydíjra, amikor a McLaren Mercedesből kiszállva, feladva a versenyt, átgyalogolt fél Monacón, az alagúton is, és a bokszutca helyett egyenesen a jachtja felé vette az irányt, és míg a többiek köröztek, ő a baráti társaságával ejtőzött. Kimi tehát kiszáll, egy világbajnokkal kevesebb.

Versenyeztek az autók. A huszonhatodik körben a bokszutcából visszatérő Hamilton a célegyenes végén összeakadt Verstappennel, a szűk kanyarban pedig a holland autója a britén kötött ki. Mindketten kiestek, a Mercedes máris a világbajnoki éllovas eltiltását követelte, amiből három rajthelyes büntetés lett, amely a szeptember 26-i orosz nagydíjon lép érvénybe. A hétszeres világbajnok élete forgott kockán? Ha tényleg igen, akkor a versenybírók bizonyára tehetségtelen pancserek, akik a pilóták életével játszanak. Nos, valószínűleg elég sokszor újranézték az ominózus jelenetet, és az említett büntetést találták adekvátnak.

Hamilton és Verstappen „szeretik” egymást. Silverstone-ban idén már egyszer összeakaszkodtak, az Verstappen kiesésével járt, a harminchat éves brit pedig megúszta tíz másodperces büntetéssel, és megnyerte a grand prix-t.

Hírdetés

A Mercedesnek és Hamiltonnak ebben az évben akadt kihívója, a szeptember utolsó napján huszonnégy éves Max Emilian Verstappen személyében.

A négyszeres világbajnok Sebastian Vettel marad az Aston Martinnál, és jövőre is a kanadai Lance Stroll lesz a csapattársa. A harmincnégy éves német az első évadját tölti a brit istállónál, jelenleg a tizenkettedik helyet foglalja el a ponttáblázaton. A Mercedes Bottas megüresedett helyére George Russellt szerződtette. A huszonhárom éves brit versenyző a Williamstől érkezik a németekhez, tizenötödik a ponttáblázaton, vagyis két brit fogja vezetni ezentúl a Mercedeseket. A 2021-es idény során eddig öt pilóta állhatott fel a dobogó legfelső fokára: Verstappen hétszer, Hamilton négyszer, a mexikói Sergio Pérez, a francia Esteban Ocon és az olasz nagydíjon diadalmaskodó ausztrál Daniel Ricciardo egyszer-egyszer. A csapatok közül pedig négy nyert legalább egy futamot: a Mercedes és a Red Bull mellett az Alpine-Renault, valamint a McLaren-Mercedes.

Még valakiről szót kell ejtenünk.

A napokban került fel a Netflix streamingszolgáltató oldalára a Schumacher címet viselő sportdokumentumfilm. A majdnem kétórás film elsősorban a hétszeres Formula-1-es világbajnok felemelkedését járja körbe.

A kiindulópont Ayrton Senna, akinek a halálával kezdődik a film, mindez hogyan hatott Michael Schumacherre. A Benetton-korszak két világbajnoki címet hoz, majd jön a váltás, a legenda születése a Ferrarinál, amelyre öt évet kellett várni. Mi a különlegessége a filmnek? Az, hogy a Schumacher család is szerepel benne, és hozzájárult az elkészítéséhez. Corinna, a felesége, aki a kezdetektől ott volt Michael mellett, illetve a két gyerek, Gina-Maria és a ma már F1-es pilóta Mick is megszólalnak, ahogy a testvére, a szintén korábbi F1-es versenyző Ralf, valamint az édesapja. Az utolsó húsz perc jut a szűk családnak, amely továbbra is tartja magát az eddigi kommunikációhoz, vagyis lényegében nem tudunk meg semmi újat arról, hogy a nyolc évvel ezelőtti síbaleset óta mi történt Michaellel. Ahogy mások is megfogalmazták, a sorok közt azért lehet olvasni, sokatmondó a három családtag öltözéke is.

Megjelent a Magyar7 2021/38. számában.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »