Verseny a telkekért: mindent visznek a fejlesztők

Óriási mozgások indultak be az elmúlt fél évben a fejlesztési telkek piacán, a parcellákat sorra adják és veszik a fejlesztők. Az irántuk való élénk kereslet jelenleg is erős, de nehezen mérhető fel, hogy ez meddig fog tartani. Ennek fő oka az, hogy a parcellák ára az elmúlt fél évben 30-50 százalékkal növekedett.

A telek az ingatlanpiacnak azon szegmense, amely a legrugalmasabban reagál a változásokra. Vagyis amikor nincs piac, akkor senki sem vesz telket, amikor viszont élénkülés figyelhető meg, mindenki vásárolni akar. A gyorsabb reagálás mögött az áll, hogy ha valaki irodaházat épít, de beüt a válság, akkor a fejlesztést egy bizonyos szint után már nem lehet leállítani. Ezzel szemben a fejlesztési telkek eladásáról vagy vételéről szóló döntéseket néhány nap alatt meg lehet hozni. Idén például már volt olyan terület, amely kétszer is gazdát cserélt. Ez is jól mutatja, hogy fejlődik most a piac, az árak pedig emelkednek – tájékoztatta az OHG hírügynökséget Kiss Ernő.

Az Eston International befektetési- és ipariingatlan-divíziójának vezetője úgy látja, a válság utáni teljes leállást követően most jött el az a pont, amikor a telekpiac igazán elkezdett pezsegni: cégük tavaly október és idén április között annyi parcellát értékesített, hogy ha épületeket húznak fel rájuk, akkor az 500 ezer négyzetméter összterületet ad ki. Az emelkedést jól mutatja, hogy ez a nagyságrend megegyezik azzal az irodaterülettel, amely a felfutás előtti hároméves időszakban összesen elkészült.

Előbújtak az építtetők

Hasonlóak az arányok a lakáscélú fejlesztéseknél is, ám itt sem tudni, hogy a telkek iránti élénk kereslet meddig fog kitartani. Ennek oka egyszerűen az, hogy a parcellák ára az elmúlt fél évben 30-50 százalékkal emelkedett. Ugyanakkor ez csak elsőre tűnik soknak, lévén a jelenlegi telekárak a 2007-es, 2008-as szintet még így is 20 százalékkal alulmúlják – ezt már Salamon Adorján, az Eston vezérigazgatója emelte ki.

A telekbumm hátterében leginkább az elhalasztott fejlesztések állnak. Az például teljesen egyértelmű, hogy raktárakat az elmúlt években senki nem épített, és a válság alatt drasztikusan visszaesett a lakásépítések, irodafejlesztések száma is. Persze a leállás a már megkezdett építések befejezése után, időben eltolva jelentkezett. Azaz a lendület még vitte egy darabig a piacot, az új lakások és irodák mostanra fogytak el szinte teljesen. Az építkezések beindulását az állami támogatások kibővítése és az új otthonok áfájának csökkentése indította be, a fejlesztők azóta gőzerővel kezdik meg beruházásaikat, ennek folyományaként sorra kelnek el a még rendelkezésre álló parcellák.

Verseny a telkekért

A szakemberek szerint a piac áremelkedésre számít, a fejlesztők már most azért vesznek telket, hogy a következő években legyen min építkezniük. „Azt érezzük, hogy a piaci szereplőkön »lemaradok róla« hangulat kezd úrrá lenni. Volt például olyan adásvételünk, amelynél hétfőn kezdtünk el tárgyalni, megállapodtunk, szerdán pedig már aláírtuk a szerződést, és a vételár is megérkezett az eladó számlájára. Egy néhány százmillió forintos telekügyletről beszélünk, a vevő pedig azért vásárolt, mert saját székházat szeretne építeni” – mondta Kiss Ernő. Hozzátette, hogy a vevő már az ügyletet megelőzően úgy érzete, alig kap telket, tovább keresni nem akart, emiatt csapott le egyből a lehetőségre. Azaz a vásárlók aggódnak, milyen árnövekedés jöhet még, és ezért most inkább gázt adnak, gyorsan vásárolnak. Ezzel pedig gyorsul az egész piac is, az adásvételeket hamar nyélbe ütik.

Felmerül a kérdés, túlzott-e az optimizmus, ami a telekpiacon tapasztalható. Az Eston szakemberei úgy gondolják, most még nem: a nagyobb fejlesztők folyamatosan vásárolnak mind a lakó-, mind az irodapiacon, sorra tervezik jövőbeni építkezéseiket. „Két dologhoz ért mindenki Magyarországon, a focihoz és az ingatlanhoz. A telekvásárlóknál most minden elmegy, kis túlzással bárhol lehet most irodát építeni: ami hihető helyen van, ki lehet majd adni” – emelte ki Kiss. Megjegyezte, hogy persze ha megint rossz idők jönnének, akkor a jó helyen levő ingatlanok fognak csak jól teljesíteni, vagyis túlélni adott esetben egy újabb válságot. De most még nem ennél a pontnál vagyunk.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »