Vérrel tiltakozók és félmeztelen nők a bikafuttatáson

Komolyabb sérülések nélkül zajlott le csütörtökön az idei első bikafuttatás az észak-spanyolországi Pamplonában. A városban ilyenkor a település védőszentjét, San Fermínt ünneplik. Az emberek fesztiválhangulatban buliznak az utcán, de sokan ellenzik a bikafuttatást, mert állatkínzásnak tartják.

Ez az esemény tette Pamplonát világhírűvé. Minden évben óriási készülődés előzi meg a fiestát, a belváros simára koptatott macskaköveit például speciális anyaggal mossák át, hogy kevésbé csússzon, és ne legyen balesetveszélyes. A start előtt a szervezők újra végigjárták a futás 850 méteres szakaszát, hogy mindent ellenőrizzenek.

Az utcákon a futók, az erkélyeken, ablakokban a bámészkodók már kora reggel összegyűltek. A lakások tulajdonosai azért, hogy nézhessék a bulit, 85-120 euró közötti összeget is elkérnek a turistáktól. A balkonbérlést, amely számla- és adóköteles, idén már az adóhatóság is ellenőrzi.

A több ezer futó a hagyományoknak megfelelően háromszor fohászkodott San Fermínhez az indulás előtt. A startnál, egy falfülkében elhelyezett szobornak énekeltek spanyolul és baszk nyelven, a szent áldását kérve.

Pontban reggel nyolckor kinyitották a bikákat a futóktól elválasztó karám ajtaját, a csorda megindult, és előttük futásnak eredt a tömeg. A távot 2 perc 28 másodperc alatt tették meg, közben több veszélyes helyzet is kialakult, mire elérték az arénában kialakított célt. A futás során többen elestek, és átgázoltak rajtuk a rohanó állatok.

A spanyol Vöröskereszt tájékoztatása szerint két embert kellett a helyszínen ellátni és kórházba vinni, de egyiküknek sincs szúrt sérülése, amelyet a bika szarva okozhatott volna.

A bikafuttatáson 1924 óta 15-en haltak meg, legutóbb 2009-ben egy 27 éves férfi. A szervezők igyekeznek szigorú szabályokkal minimalizálni a kockázatokat, például tilos alkoholt fogyasztani futás előtt, és komoly előírások vonatkoznak az öltözékre és a viselkedésre is. A San Fermín-ünnep alatt nyolc egymást követő reggel tartanak bikafuttatást Pamplonában.

A bikafuttatás előtti napon az állatvédők jelképes vérfürdővel tiltakoztak, mert állatkínzásnak tartják az eseményt.

“San Fermín vérben fürdik” – több nyelven ez a felirat állt azokon a piros vödrökön, amelyekből a kiontott vért szimbolizáló vörös festéket öntötték magukra, majd azt kiabálták: szüntessék be a bikaviadalokat.  A nemzetközi PETA és a spanyol AnimaNaturalis nevű szervezetek 75 aktivistája fejére erősített szarvakkal, félmeztelenül vonult fel a város önkormányzatának épülete előtti téren, épp ott, ahol később megnyitották az ünnepet – írja az MTI.

Csatolt_cikkek: Olvasta már?Bikát eresztett 40 diákjára egy tanárElszabadult egy bika, focizó gyerekeket üldözött – videóRovatok: KülföldTelepülés: SpanyolországCímkék: külföld, Spanyolország, bikafuttatás, tüntetések, fesztiválokForrás: 

MTI


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »