Veronai buszbaleset: az MNB számon kérte az elmeorvosi vizsgálatot előíró biztosítót

Az MNB berendelte és személyesen kért tájékoztatást a veronai buszbaleset kárrendezését végző biztosító felsővezetésétől – írja közleményében a jegybank.

Kiemelték: mindenkor elvárják, hogy a magyar biztosítók az ügyfeleikkel szemben nemcsak korrekt és jogszerű magatartást tanúsítsanak, hanem azt is, hogy súlyos megrázkódtatást átélt ügyfeleik ügyeit kifejezett tapintattal, empátiával és emberséggel kezeljék.

A közleményben felidézték, hogy a jegybank ezt megelőzően – a kárrendezés gördülékenysége érdekében – már korábban több körben egyeztetett a Magyara Biztosítók Szövetségével (MABISZ), illetve az érintett biztosítóval is, és egyértelműen megfogalmazta, hogy ebben a különösen felkavaró esetben fokozottan emberséges eljárást vár el.

„Az MNB határozott álláspontja, hogy a biztosítónak az ügyet minden körülmény között a károsultak érdekeinek figyelembevételével, s – különösen az elhunytak hozzátartozóival szemben – megértéssel és etikailag elfogadhatóan kell kezelnie. Az MNB a biztosító társaságok tevékenységét folyamatos felügyelés keretében üzleti megbízhatósági és fogyasztóvédelmi szempontból is nyomon követi, s hatáskörén belül jelen ügyben is a fogyasztói érdekek kiemelt szem előtt tartásával fog eljárni” – szögezték le.

Mi is beszámoltunk arról, hogy a kormány azonnali vizsgálatot kért a Magyar Nemzeti Banktól a veronai buszbaleset áldozatainak hozzátartozóit „zaklató biztosító” miatt.

http://mno.hu/

„Felháborítónak tartjuk, hogy a veronai buszbalesetet áldozatainak hozzátartozóit az egyik biztosítótársaság megalázó eljárásnak és elmeorvosi vizsgálatnak teszi ki. Ez teljesen elfogadhatatlan és megalázó” – állt a Tuzson Bence, a Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati kommunikációért felelős államtitkára által jegyzett közleményben.

http://mno.hu/

A Blikk pénteki számában számolt be arról, hogy a veronai áldozatok kártérítésre jogosult hozzátartozóit elmeorvosi vizsgálatnak vetették alá az ügyben érintett biztosítótársaság kérésére. A gyászoló családtagokról korábban pszichológiai szakvéleményt is kértek, a biztosító pedig furcsa kérdéseket tett fel a hozzátartozóknak: az egyik, testvérét elveszítő tinédzsert például arról faggatták, mire költené a pénzt, ha egy nagyobb összegű kártérítést ítélnének meg neki.

Az olaszországi Verona közelében tavaly január 20-án éjjel 17-en vesztették életüket, mikor a budapesti Szinyei Merse Pál Gimnázium diákjait és tanárait szállító busz balesetet szenvedett. A buszon ötvenhatan utaztak, 43 gyermek, 11 felnőtt és a két sofőr.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »