Verhofstadthoz fordulnak az ÁSZ-büntetés miatt Fodor Gáborék

Verhofstadthoz fordulnak az ÁSZ-büntetés miatt Fodor Gáborék

„A Magyar Liberális Párt Guy Verhofstadthoz, az ALDE európai parlamenti frakciójának vezetőjéhez fordul, miután az Állami Számvevőszék jogtalanul szabott ki több mint tízmillió forintos büntetést a pártra” – írja közleményében a szervezet.

Úgy vélik, az ÁSZ a Fidesz megrendelésére járt el, amikor több ellenzéki párthoz hasonlóan a Magyar Liberális Pártnál is tiltott pártfinanszírozást állapított meg.

Kiemelték, hogy a számvevőszék a legutóbbi ellenőrzés során nem talált semmi kivetnivalót a könyvelésükben, mivel minden esetben a jogszabályi előírásoknak megfelelően jártak el. „Most ugyanazért a gazdálkodásért büntetnék a Liberálisokat több mint tízmillió forinttal, hogy ellehetetlenítsék a párt működését” – szögezték le. Megemlítették, hogy a párt évek óta ugyanazt a gazdálkodási gyakorlatot követi.

Hozzátették, hogy a súlyos bírsággal nem csak a Liberálisok, de az összes ellenzéki párt indulása is veszélybe kerül a 2018-as választáson. A Magyar Liberális Párt ezért nemcsak az Állami Számvevőszék elnökéhez, Domokos Lászlóhoz fordul panasszal, levelet ír Guy Verhofstadtnak is. Emellett arra kérik a többi ellenzéki pártot, hogy hasonlóképpen járjanak el nemzetközi partnereiknél, és jelezzék jogtalan büntetésüket az európai pártcsaládjuknak. „A cél, hogy az Európai Unió vezetői is értesüljenek arról, hogy az Orbán-kormány hogyan lehetetlenítené el az ellenzéki pártok működését, illetve indulását a választáson” – olvasható a közleményben.

A párt csütörtökön közölte, hogy az Állami Számvevőszék több mint tízmillió forintos büntetést szabott ki rájuk. Fodor Gábor alakulata kijelentette: nem az ellenzéki pártok követtek el törvénysértést, hanem az Állami Számvevőszék, amikor „álindokokra hivatkozva fosztogatásba kezdett” a választási év előtt.

http://mno.hu/

Emlékeztettek arra, hogy Domokos László korábban a Fidesz frakcióvezető-helyettese és gazdasági kabinetvezetője volt, párttagságáról pedig csak azért mondott le, hogy 2010-től az Állami Számvevőszék vezetője lehessen. Fodorék szerint Domokos szemmel láthatóan alkalmatlan a szervezet vezetésére, a közérdek helyett Orbán Viktor és a Fidesz céljait képviseli.

http://mno.hu/

Az Állami Számvevőszék eközben arról tájékoztatta az MTI-t, hogy csak az ellenőrzött szervezetek észrevételezése után véglegesíti és hozza nyilvánosságra az érintett pártok gazdálkodásáról szóló jelentését.

A közlemény szerint az ÁSZ júliusban nyilvánosságra hozott ellenőrzési ütemtervének megfelelően 2017. december 18-án a Lehet Más a Politika és a Demokratikus Koalíció, december 19-én a Magyar Szocialista Párt és a Magyar Liberális Párt, december 20-án pedig az Együtt – A Korszakváltók Pártja és a Párbeszéd Magyarországért 2015. és 2016. évi ellenőrzéséről szóló jelentéstervezeteket észrevételezésre elküldte az érintetteknek. 

A második félévre vonatkozó ütemtervben szerepelt még az MSZP és a Jobbik ellenőrzése is, a Fideszé és a KDNP-é nem. A pártok tizenöt napon belül észrevételt tehetnek, az ÁSZ csak ezek értékelése után véglegesíti és hozza nyilvánosságra a jelentéseket – tették hozzá.

A számvevőszék a pártok ellenőrzését a rendszerváltás óta, az érintettek számára is nyomon követhető ütemezés szerint végzi – tudatták. Ugyanakkor felhívták a figyelmet arra, hogy 2014. január 1-jével módosult a pártok működéséről és gazdálkodásáról szóló törvény tiltott támogatásokra vonatkozó szabályozása. A módosítás következtében tilos a jogi személyektől, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezettől, más államtól, külföldi szervezettől és nem magyar állampolgár természetes személyektől származó vagyoni hozzájárulás elfogadása. Továbbá tiltott vagyoni hozzájárulásnak minősül az, ha egy párt a mindenki számára elérhető árnál lényegesen olcsóbban vesz igénybe vagy rendel szolgáltatásokat. Ilyen a plakátkihelyezés, a ingatlanbérlet és a könyvelési szolgáltatás. A tájékoztatás szerint a törvény arról is rendelkezik, ha egy párt részére a vagyoni hozzájárulást nem pénzben nyújtották, köteles meghatározni az értékét. Amennyiben ezt nem teszi meg, az értéket az ÁSZ állapítja meg. Végül hangsúlyozták, hogy a számvevőszék a tiltott támogatás megállapításával hozzájárul a pártok gazdálkodásának szabályszerűségéhez, végső soron a politikai élet tisztaságához.

http://mno.hu/

Az ÁSZ azt követően adta ki közleményét, hogy a decemberben ellenőrzött szervezetek közül több ellenzéki párt kifogásolta a rá vonatkozó jelentéstervezetet, illetve a benne kilátásba helyezett büntetést. Szerintük a számvevőszék politikai megrendelést teljesített.

Az LMP, a DK, az Együtt és a Párbeszéd is büntetést kapott az Állami Számvevőszéktől. Az ÁSZ a pártok irodabérleteiben talált kivetnivalót, ezért 5 és 10 millió forint közötti összegre büntette őket. A Jobbikot mintegy 331 millió forint befizetésére kötelezték tiltott pártfinanszírozásra hivatkozva, és ugyanekkora összeggel csökkentheti a Magyar Államkincstár a párt állami támogatását. Vagyis a végső cech 662 millió forintra rúg. A párt ma nyújtja be válaszát, melyben Vona Gábor szerint ízekre szedték a számvevők irományát.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »