Verhető a Fidesz a XVI. kerületben

Az Együtt színeiben induló Vajda Zoltán a legerősebb ellenzéki jelölt Budapest 13. számú választókerületében, ám a Közös Ország Mozgalom felmérése szerint csak akkor tudná legyőzni a fideszes Szatmáry Kristófot, amennyiben egyedül, szemtől szemben állnának. Ebben az esetben az Együtt jelöltje a megkérdezettek 39 százalékának, a Fideszé pedig a szavazók 37 százalékának voksát nyerné el.

A XVI. kerületen kívül Alsórákost és Kiszuglót magába foglaló Budapesti 13. számú választókerületben 2014-ben az országos átlaghoz képest inkább balra húzó választási eredményt: az Összefogás listája 10 százalékponttal teljesített jobban itt, mint országosan, az LMP pedig országos listás eredményének majdnem a kétszeresét érte el ebben a kerületben, alapjában véve a nem-szavazók tábora rovására. A Fidesz-KDNP 4 ponttal jobban, míg a Jobbik ugyanennyivel rosszabbul teljesített helyben, mint országosan. A 42 százalékot elérő fideszes Szatmáry Kristóf egyébként 3,5 ponttal verte az idei választás egyik miniszterelnök-jelöltjét, a 38 százalékot elérő Karácsony Gergelyt, a jobbikos Kredits Krisztina 11 százalékot szerzett, az LMP-s Mizsei László 6 százalékot.

A kutatás megerősítette azt a hódmezővásárhelyi polgármester választás meglepő eredményei által és korábbi országos választások tanulságai által is táplált gyanút, hogy a Fidesz-KDNP jelentős előnye az utóbbi időszak közvélemény-kutatásaiban részben annak tudható be, hogy a kormánypárt támogatói másoknál nagyobb arányban válaszolnak őszintén a közvélemény-kutatók kérdéseire. Az elvileg véletlenszerűen kiválasztott interjúalanyok közül a 2014-es valós eredmények alapján várhatónál 17 százalékkal többen válaszoltak az akkori pártlistás szavazatukra vonatkozó kérdésünkre a Fidesz-KDNP megnevezésével. 

Hírdetés

„Négy év demográfiai változásai semmiképpen nem vezethettek a választóközönség ilyen átalakuláshoz, ezért azt feltételezzük, hogy az 1,000 ember nyers adatai a jelenlegi szavazási szándékok tekintetében is eltúlozzák a Fidesz-KDNP, és alulbecslik az ellenzék támogatottságát” – írja az elemzés.

Relatív többségben, 50 százaléknyian vannak azok, akik kormányváltást szeretnének, azzal a 32 százalékkal szemben, akik megtartanák az Orbán-kormányt. A válaszadók mindössze 18 százaléka nem tudott vagy nem akart válaszolni erre a kérdésre.

A kutatók szerint listás szavazatok várható megoszlása elsősorban amiatt változott 2014-hez képest, hogy az idén az MSZP és a Párbeszéd közös, az Együtt és a DK viszont külön listával indul, míg 2014-ben ez a négy párt plusz a Magyar Liberális Párt egy ötpárti közös listán indult Összefogás névvel. 2018-ban listáik együttes szavazataránya majdnem eléri a 2014-es közös lista szavazatarányát, a négy évvel ezelőtti 26 százalékhoz képest most 24 százalék támogatja összesen a négy párt listáját: az MSZP-P-t 13 százalék, a DK-t 9 százalék, az Együttet a megkérdezettek 2 százaléka támogatja. Az LMP egy százalékpontot csökkent, a Jobbik kettőt, a Fidesz támogatottsága szintén 1 százalékpontos csökkenést mutat. A Momentum támogatottsága nem éri el a fél százalékot sem.

 


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »