Vergilius Aeneis című művének 1600 éves kéziratát digitalizálta a Vatikáni Könyvtár

Vergilius Aeneis című művének 1600 éves kéziratát digitalizálta a Vatikáni Könyvtár

A „Vergilius Vaticanus” legrégebbi, 1600 éves kéziratát tette elérhetővé internetes felületén a Vatikáni Könyvtár. A Kr. u. 400 körül, három festő által illusztrált kézirat az Aeneis és a Georgica egyes részleteit tartalmazza.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A kézirat digitális változatának elkészítése a Vatikáni Könyvtár több éves digitalizálási projektjének része, amelynek keretében a könyvtár csaknem 80 ezer kéziratát „mentik át” digitális formátumba. Az 1451-ben alapított könyvtár többek között olyan alkotók és művészek rajzait és jegyzeteit is őrzi, mint például Michelangelo és Galilei.

A Vergilius Vaticanaként ismert, az Aeneis és a Georgica legkorábbi szövegemlékét tartalmazó kézirat a három, klasszikus irodalomból ránk maradt illusztrált kézirat egyike. 76 fennmaradó oldala 50 illusztrációt tartalmaz, amelyek közül néhány nagy mértékben károsodott. A kézirat kezdő oldalai teljesen elvesztek. Ha a kézirat Vergilius minden művét tartalmazná, ahogyan az feltételezhető volt, úgy eredetileg 440 lapon 280 illusztrációval kellene számolni.

A Vergilius-kézirat egyetlen szerzőnek és három festőnek az alkotása, amelyet az ókori Róma kalligrafikus írásmódja jellemez. Az aprólékosan megfestett illusztrációkat arannyal díszített szegély emeli ki a szövegből, és a modern technikának köszönhetően a képek legkisebb részletei, az egyes jelenetek szereplőinek nevei is felfedezhetőek a digitalizált változaton.

Látható például Aeneis háborúba való indulása, amikor felesége, Creusa megpróbálja őt visszatartani, vagy éppen Dido halála.

A Digita Vaticana elnevezésű, legalább 15 évet igénybe vevő projekt során a Vatikáni Könyvtár munkatársai a tokiói NTT DATA információs technológiai cég segítségét veszik igénybe. Olyan speciális nyomtatóval dolgoznak, amely megóvja az ősi, érzékeny kéziratokat a sérülésektől. A másolatot ultraviola-mentes sugarakkal készítik oly módon, hogy a kéziratok egyes lapjait kihajtás nélkül is szkennelni lehessen.

A Vergilius Vaticana fennmaradt, teljes változata ingyenesen elérhető a Vatikáni Könyvtár honlapján.

Forrás: Hyperallergic.com; Digitavaticana.org

Fotó: Digi.vatlib.it

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »