Vereséggel kezdtük a világbajnokságot, de bizakodhatunk

Vereséggel kezdtük a világbajnokságot, de bizakodhatunk

A magyar jégkorong válogatott 4-1-es vereséggel kezdett Szlovákia ellen az oroszországi hoki vébé B csoportjában.

A realitás azt mondatta velünk, hogy nincs esélyünk Szlovákia ellen a szentpétervári nyitómeccsünkön, de még jól emlékezhettünk a hét évvel ezelőtti svájci mérkőzésünkre ellenük, ahol néhány másodperccel a vége előtt tudták csak bekotorni a győztes gólt Hossáék. Emellett a fogadatlan prókátorok és az elismert hoki szakértők is azt mantrázták az utóbbi hetekben, hogy ezúttal jóval nagyobb sanszunk van a pontszerzésre a vébén, mint 2009-ben.

Hári János nélkül, de több száz hangos magyar szurkolóval a háta mögött korcsolyáztak a jégre a magyarok, akiknek igazából nem volt veszítenivalójuk az északi szomszéd ellen, mely NHL-es és az orosz ligában játszó jégkorongosok sorával – de Hossa, Chara és Gaborík nélkül – álltak fel.

Épp ezért is volt picit meglepő, hogy nem voltak lehengerlő fölényben a meccs elején, de egy-egy összecsapásnál, egy-egyezésnél látszott, hogy ők a kanadai, orosz, szlovák bajnokságban edződnek, nem a MAC-ban vagy a Diósgyőrben. Rajnának leginkább távoli lövéseket kellett hatástalanítania, az viszont kezdettől szembetűnő volt, hogy Sofron nagyon él, ügyesen cselezget a szlovák védők gyűrűjében.

Az enyhe szlovák fölény góllá érett: egyik kontrájuk végén egy kipattanóból vezetést szereztek a védő Sekera révén, ám percekkel később hasonló akcióból egyenlítünk. Bartalis gyönyörűen hozta fel a pakkot, Konrad védett, a kipattanót meg Galló szemfülesen bekaparta. A gólt Banham nevére írták, ő ért bele utoljára a korongba (1-1). Már a szünetre készültünk, amikor Sekera egy buli után rásimította messziről, ami Jurco lábán irányt változtatva vágódott Rajna kapujába (2-1). Ebben sajnos jobbak voltak, hamarabb odaértek a lepattanókra, mint mi, és gyorsabban reagáltak a kapu előtti kavarodáskor.

Szendergés

Chernomaz a második harmadban próbálta kevergetni a sorokat, de látszott, hogy az A csoportos iramot még szoknunk kell. Konradnak kétszer-háromszor, ha védenie kellett, de nagyot egyet sem. A másik oldalon NHL-es gól született: a detroiti Jurco kapta meg a korongot a magyar kapu mögött, gyönyörűen fordult be, és vakon passzolt az Edmonton Oilers védőjéhez, Sekerához, aki nem hibázott (3-1). 40 perc alatt tízszer lőttünk kapura, a szlovákok majdnem dupla annyiszor, átaludtuk ezt a harmadot.

Észlelte ezt Rich Chernomaz is, a magyar szövetségi kapitány alaposan feltüzelte fiait a harmadik harmadra. Galló szép egyéni akcióval – két szlovák feküdt a jégen – jelentkezett, majd emberelőnybe kerültünk. Sofron akkorákat osztogatott, hogy csak na, nem hiába szokta cukkolásból kiabálni neki gyakran a magyar tábor: Puha vagy, Sofi! Kezdtünk feljönni a kapura lövések számát illetően: egy percen belül Sebők Balázs, Kóger és Wehrs is tesztelte Konrad reflexeit. A szlovákok sehol se voltak ekkor, szinte végig magyar ütőkön vándorolt a korong. Zavarodottságukat jelzi, hogy Jaros egy ízben teljesen feleslegesen kiemelte a pakkot a nézőtérre, ülhet is a padra két percre. Hiába tüzeltünk ebben a harmadban majdnem háromszor annyiszor a szlovákok kapujára, mint ők a miénkre, ők szereztek gólt. Fél perccel azután, hogy lehoztuk Rajnát, eladtuk a pakkot, Lusnaknak pedig nem jelentett gondot az üres kapuba passzolni (4-1).

A meccs embere a magyar csapatból Galló lett, a szlovákoknál Sekerát választották a legjobbnak. A végső dudaszó után méltán zúgott a magyar himnusz, ugyanis hiába kaptunk ki 4-1-re a nyitómeccsen, a meccs összképét tekintve sikerült elhomályosítanunk, hogy egy stabil A csoportos csapat küzdött egy stabil divízió I-essel.

Vasárnap 11.15-kor jön a világ és olimpiai bajnok Kanada elleni csata.

80. JÉGKORONG-VILÁGBAJNOKSÁG

B-CSOPORT (Szentpétervár)
SZLOVÁKIA–MAGYARORSZÁG 4–1 (2–1, 1–0, 1–0)
SZLOVÁKIA: Konrád – Sersen, Meszáros, Réway, Dano, Bakos – Sekera, Marincin, Jurco, Viedensky, L. Hudácek – Mikus, Granák, Dravecky, Bartánus, Marcinko – Svarny, Jaros, Lusnák, A. Stastny, Hrnka. Szövetségi kapitány: Zdeno Cíger
MAGYARORSZÁG: Rajna – Wehrs, Dudás, Nagy G., Sofron, Bartalis – Szirányi, Sagert, Kóger, Galló, Sarauer – Stipsicz, Vas M., Kovács Cs., Vas J., Sebők – Garát, Benk, Magosi, Nagy K., Banham. Szövetségi kapitány: Rich Chernomaz
Gólszerzők: 7. perc Marcinko (1–0), 13. perc Banham (1-1), 17. perc Jurco (2–1), 35. perc Sekera (3–1), 57. perc Lusnák (4–1).


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »