Véres iszlamista pusztítás Szíriában

Legalább száz ember életét vesztette, sokan pedig megsebesültek a szíriai Tartúsz és Dzsabla kikötővárosokban elkövetett robbantásos merényletekben. A terrorcselekményért az Iszlám Állam vállalta a felelősséget, és a jemeni Ádenben is lecsapott, ahol mintegy negyvenen haltak meg. Közben az iraki hadsereg megkezdte Fallúdzsa visszafoglalását.

Nagyszabású terrorcselekményt hajtottak végre tegnap az északnyugat-szíriai Latakia tartomány Tartúsz és Dzsabla városaiban, ahol egy időben legalább hét, gépjárműbe rejtett pokolgép robbant. Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) szerint a hét gépkocsi közül ötöt öngyilkos merénylők vezettek. A szíriai állami média arról számolt be, hogy két öngyilkos merénylő egy benzinkutat támadott meg Tartúszban, és egy autóba rejtett pokolgépet is működésbe hoztak.

A kikötővárosban található Oroszország egyik haditengerészeti létesítménye, azt azonban nem tudni, hogy Moszkva szerepvállalása a szíriai konfliktusban köthető-e a tegnapi támadáshoz. A BBC szerint a tartúszi eseményekkel párhuzamosan Dzsabla városában egy kórház bejáratánál robbantottak, a helyi autóbusz-pályaudvaron pedig két detonáció is történt. A negyedik pokolgép sajtóinformációk szerint a dzsablai villamos művek épületénél lépett működésbe. A merényletsorozatnak legalább száz halálos áldozata van, akik az OSDH szerint egytől egyig civilek.

Elkövetőként az Iszlám Állam terrorszervezet jelentkezett, amely a hozzá szorosan kötődő Amak hírügynökségen keresztül közölte: az „alaviták gyülekezete” ellen hajtottak végre támadást. Bassár-el Aszad elnök és a szíriai rezsim több magas rangú képviselője is az alavita kisebbséghez tartozik, akiknek többsége a szóban forgó Latakia tartományban él. A több mint öt éve tartó polgárháborúban eddig sem Tartúszt, sem pedig Dzsablát nem érte komolyabb Iszlám Állam-akció.

A szomszédos Irakban szorul a hurok a dzsihadisták körül, tegnap virradóra a hadsereg megkezdte hadműveletét Fallúdzsa város visszafoglalására. „Elérkezett az idő Fallúdzsa felszabadítására. Közel van a győzelem, és az Iszlám Állam számára nincs más választás, mint a menekülés” – közölte Haider al-Abádi iraki miniszterelnök. A Bagdadtól ötven kilométerre fekvő Fallúdzsa volt az első iraki város, amelyet 2014 januárjában megszállt a terrorszervezet.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »