Veres András püspök mutatta be a győri Apor-iskola tanévnyitó szentmiséjét

Veres András püspök mutatta be a győri Apor-iskola tanévnyitó szentmiséjét

Veni Sancte szentmisén vettek részt szeptember 4-én az Apor Vilmos Római Katolikus Óvoda, Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola, Gimnázium és Kollégium diákjai, a legkisebbektől az érettségizőkig, az intézmény pedagógusai, vezetői. Az Apor-iskola tanévkezdő szentmiséjét Veres András megyéspüspök mutatta be a győri katolikus iskolaközpontban. Koncelebrált Benkovich Ferenc és Kálmán Imre.

Különlegessé tette az alkalmat, hogy az ünnepi szentmisén búcsúzott a közösség Benkovich Ferenctől, aki harminckét esztendőn át volt az iskola püspöki biztosa és lelkésze, és köszöntötték utódát, Kálmán Imrét.

A szentmise bevezetőjében Kálmán Imre elődjét köszöntve úgy fogalmazott: „Ferenc atya a Szentlélek-templom plébánosaként, iskolánk megépítésével és lelki szolgálatával ennek a városrésznek történelmi szereplőjévé vált.” A hála és az elismerés az érte mondott imádsággal fejezhető ki – fogalmazott az új püspöki biztos. Arra hívta fel a jelenlévők figyelmét, hogy Ferenc pápa az aporosok Veni Sanctéjával szinte egy időben avatja boldoggá I. János Pál pápát. A boldoggá avatást egy argentin kislány, Candela csodás gyógyulása tette lehetővé. A neve magyarul gyertyát jelent. „Nagyon örülnék, ha minden tanulónk – betegség nélkül – világító fény lehetne az iskola és a családja életében” – mondta az új iskolalelkész.

A szentmise homíliájában Veres András püspök két dolgot emelt ki. Az olvasmányhoz kapcsolódóan (Bölcs 9,13–19) a tudásról és a bölcsességről elmélkedett.

Azért járnak a diákok iskolába, hogy tudást szerezzenek. Aki nem tanul, nem sok mindenben lesz jártas. A tudás azonban önmagában nem minden – hangsúlyozta a főpásztor. – Szükség van hozzá a bölcsességre is. Isten ajándéka a bölcsesség. Az tehát a feladatunk, hogy tudást szerezzünk, de azt Isten akarata szerint csak jóra szabad használni.

Mi lehet ez a jó? Erre tanít bennünket az evangélium: „Aki hozzám jön, de nem gyűlöli apját, anyját, feleségét, gyermekeit, fivérét és nővéreit, sőt még saját magát is, nem lehet az én tanítványom.” (Lk 14,25–33) Jézus mondata első hallásra döbbenetesnek tűnik, hiszen ő mindig a szeretetről beszél, itt pedig úgy tűnik, gyűlöletre biztat – fogalmazott a győri megyéspüspök. – Valójában itt azt fejezi ki, hogy Istent kell mindenekelőtt szeretni. Az lehet az ő tanítványa, aki mindennél és mindenkinél jobban szereti Istent.

Aki szereti Istent, szereti embertársait is. Istenben tudunk teljesen és jól szeretni – emelte kis szentbeszéde végén Veres András püspök.

A szentmise végén Áder Ferencné intézményvezető méltatta Benkovich Ferenc atyát, és az iskolai közösség nevében elköszönt tőle. Megköszönte az iskola építését, a több mint három évtizednyi útmutatást, szeretetet, lelki ajándékokat, melyeket Ferenc atya biztosított az intézmény diákjainak és dolgozóinak. A közösség kedves ajándékkal, személyes üzeneteket tartalmazó albummal köszönt el az iskolalelkésztől.

Hírdetés

Benkovich Ferenc köszönőbeszédében Veres András püspök gondolataihoz kapcsolódott. Kiemelte: a szentmise olvasmányának értelmében a tudáshoz a bölcsességnek kell társulnia, de katolikus iskola esetében még többre van szükség, a keresztény lelkületre. Az Apor-iskolában erre mindig megvolt a lehetőség. Ez az iskola egy szent hely, Szent II. János Pál pápa áldása van rajta, égi pártfogója pedig Boldog Apor Vilmos püspök, vértanú.

Ferenc atya elmondta: az intézmény diákjainak csillogó tekintetét, a gazdag lelki élményeket viszi magával, de ez nem végleges elválás. A győri Szentlélek-templomban, amely „szülőanyja” az iskolának, és a Szent Anna Idősek Otthonának lakóival tovább imádkozik az Apor-iskoláért – mondta a búcsúzó iskolalelkész. Útravalóul megfogalmazta: „Törekedni kell jó kereszténynek lenni, s ha jó keresztények vagyunk, akkor mindannyian meg vagyunk hívva az életszentségre, ezen a helyen különösen is. Tartsátok mindig szem előtt, de tegyetek is érte! Így maradunk együtt a Lélek hullámhosszán.”

Az iskola új püspöki biztosát, Kálmán Imre atyát szintén virággal köszöntötték a diákok.

Az ünnepség végén Áder Ferencné intézményvezető ünnepi beszédében Isten áldását kérte a most induló új tanévre, az előző évekhez hasonlóan eredményes, színvonalas munkát, gyümölcsöző keresztény lelkületet kívánva a közösségnek.

Veres András megyéspüspök megáldotta az oltár előtt elhelyezett iskolatáskákat, ezzel kezdetét vette a 2022–23-as iskolai tanév az Apor Vilmos Katolikus Iskolaközpontban.

Szöveg: Pintérné Gergics Ágnes/Apor Vilmos Katolikus Iskolaközpont

Forrás: Győri Egyházmegye

Fotó: Varga Barnabás 12.b/Apor Vilmos-iskola, Győr

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »