Vérengzés egy bangladesi étteremben

Vérengzés egy bangladesi étteremben

Húsz halálos áldozatot követelt az Iszlám Állam terrorakciója Bangladesben – a fegyveresek a főváros egyik éttermét támadták meg, ahol túszul ejtették a vendégeket és az alkalmazottakat. Végül a rendőrség megostromolta az épületet – 6 támadó is a halottak között van, de 2 rendőr is életét vesztette.

Fegyveresek rohanták meg a bangladesi főváros egyik – külföldiek körében is népszerű – éttermét. Dakka diplomáciai negyedében lévő helyiségben több mint 35 vendéget és alkalmazottat ejtettek túszul péntek este. Köztük a japán nagykövetség több munkatársát is. A helyszínre nagy erőkkel érkeztek ki a hatóságok, katonákat és páncélos járműveket is mozgósítottak.

Az egyik alkalmazott több vendéggel együtt az étteremben rejtőzött el. Szerinte iszlamisták hajtották végre az akciót. „Két ember a levegőbe lőtt. Azután kiabálni kezdtem és biztonságos helyre szaladtam. Lezárták a kaput, azt kiáltották, Allahu akbar és tüzet nyitottak” – fogalmazott az egyik szemtanú.

Később az iszlamista honlapokat figyelő amerikai központ azt közölte, az Iszlám Állam nevű terrorszervezet vállalta a merénylet elkövetését. A hatóságok órákig próbáltak tárgyalni a támadókkal. „Békésen próbáljuk megoldani a problémát. Tárgyalni próbálunk velük, mert minden célunk az, hogy békésen oldódjon meg a helyzet. Egyeztetni akarunk velük, meg akarjuk tudni, mit akarnak” – mondta Benazir Ahmed, a bangladesi rohamosztag főparancsnoka.

Miután az egyeztetések sikertelenül végződtek, és lövések is eldördültek, kommandósokkal rohanták meg az épületet, majd véget vetettek a túszdrámának. A tűzharcban több egyenruhás meghalt és megsebesült, a különleges egységek pedig több támadót is lelőttek. Több mint 10 túszt pedig sikerült életben kihozni az étteremből.

Banglades hagyományosan mérsékelt muzulmán többségű országként ismert, de az utóbbi időben jelentősen megnőtt a vallási indíttatású erőszakos bűncselekmények száma. Írókat, aktivistákat, más vallásúakat, külföldi segélymunkásokat gyilkoltak meg 2013 óta. Pénteken egy hindu templom dolgozóját késelték meg. A dakkai kormány eddig mindig visszautasította, hogy az Iszlám Állam terrorszervezet jelen lenne Bangladesben.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »