Vereknye kivizsgáltatná a Kis-Duna vizét a lehetséges szennyezés miatt

Vereknye kivizsgáltatná a Kis-Duna vizét a lehetséges szennyezés miatt

Martin Kuruc, Vereknye polgármestere vizsgálatot indítványoz a Kis-Duna lehetséges szennyezettsége miatt. Ezzel arra a videóra reagál, amely az elmúlt órákban kezdett terjedni az interneten, és amelyen a folyó vizében rengeteg elpusztult halat lehet látni. A videó szerzői a terjedő bűzre is felhívják a figyelmet.

„Mivel felmerül a gyanú, hogy ezt a vereknyei (Vrakuňa) szennyvíztisztítóból kiszivárgó szennyező anyagok is okozhatják, felszólítom a telep üzemeltetőjét, a Pozsonyi Vízügyi Társaságot (BVS), hogy haladéktalanul erősítse meg vagy cáfolja meg, hogy a tisztítóállomásukból származó mérgező anyagokról van-e szó” – közölte Kuruc.

Hírdetés

A BVS már átvizsgálta a Kis-Dunát a szennyvíztisztító környékén. Sem ők, sem a horgászok nem tudnak a halpusztulásról. A vízművek csak a folyó Fél (Tomášov) melletti szakaszán talált elpusztult halakat.

„A BVS nem engedett ki ürüléket a Kis-Duna vizébe. A vereknyei szennyvíztisztító üzemeltetése az üzemeltetési renddel és a vízjogi határozattal összhangban történt” – közölte a TASR-rel Ján Pálffy, a BVS szóvivője. A TASR a Szlovák Környezetvédelmi Felügyelőséget is megszólította az ügyben, a kérdésekre azonban egyelőre nem érkezett válasz.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »