Verekedéstől volt hangos Trump kampányrendezvénye

Verekedéstől volt hangos Trump kampányrendezvénye

Több helyszínen is egymásnak estek Donald Trump hívei és ellenzői, Chicagóban el is maradt a politikus beszéde. Nem csak riválisai, de az amerikai elnök is a republikánus elnökjelöltet tartja felelősnek a történtekért.

Nem csak hívei, de ellenzői is szép számmal megjelentek Saint Louis-ban, Donald Trump kampányrendezvényén. Az elnökjelölt véget vetne a költséges külföldi háborúskodásoknak és átszervezné a szerinte válságot okozó pénzügyi rendszert is, amivel a hadiipari lobbit és a Wall Street nagyágyúit is magára haragította.  Bevándorló ellenes megjegyzései miatt pedig a jogvédők bírálják.

A tüntetők közül volt, aki megtaposta az amerikai zászlót, ami felháborította Trump híveit. „Azt kell mondanom, hogy mostanában politikailag korrekt nyelven kell beszélnünk. Kérlek titeket, ne bántsátok őket. Ők megtehették, hogy idejönnek és megzavarnak minket, de nekünk nagyon kedvesen kell bánnunk velük. Ők lökdösődhetnek és embereket üthetnek meg, de ha mi megütünk valakit közülük, de ha mi visszaütünk, az egy rettenetes-rettenetes dolog lenne” – utalt Trump arra, hogy a média szerinte egyoldalúan számol be a kampány-rendezvényein történtekről.

Hasonló dulakodás előzte meg Trump chicagói fellépését is. Az Illinois Egyetemnél gyülekezők nácinak, kirekesztőnek és rasszistának nevezték, majd összeverekedtek a milliárdos üzletember híveivel. Volt, akit a szónoki emelvényről távolítottak el a biztonsági őrök. A republikánus politikus újabb összecsapásoktól tartva lefújta a rendezvényt.

„Ha az ember olyan kampányt folytat, amely erőszakot szít, azzal olyan hangulatot kelt, amely ilyen kellemetlen párbeszédet vált ki” – bírálta Trumpot riválisa, Ted Cruz texasi szenátor, akinek van esélye arra, hogy megállítsa a diadalutat az elnökválasztó konvencióig.

A történteket a demokrata párti elnök sem hagyta szó nélkül. „Nem örülök annak, amit a túloldalon látok. Egészséges kétpárti politikai rendszerre és komoly vitákra van szükség” – jelentette ki Barack Obama, aki komolytalannak nevezte a republikánusok vetélkedését pártfogoltjával, a demokrata-párti Hilary Clintonnal szemben.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »