Vérben úszik Bagdad

Vérben úszik Bagdad

Bagdadban 64-en meghaltak, 87-en pedig megsebesültek, amikor bomba robbant egy zsúfolt piactéren a síiták lakta részén. A támadást az Iszlám Állam szervezet vállalta magára. A szélsőséges iszlamisták több hasonló merényletet is végrehajtottak már síita többségű városok ellen. A szervezet ugyanis eretneknek tartja a síita irányzathoz tartozó muszlimokat.

Teljesen megsemmisült autók és üzletek Bagdad síita negyedében. Szadrvárosban a reggeli csúcsforgalomban, egy zsúfolt piacon robbant fel az autóba rejtett szerkezet.

„Sok embert megöltek, mindenütt vért láthatnak. Szegény emberek voltak, akik mindennapi betevőjüket keresték meg. Naponta csak 5, 10 vagy 15 ezer dinárt kerestek, és hidegvérrel megölték őket. Miért történt ez? Meg tudja mondani ez a korrupt kormány nekünk, miért? Az emberek emiatt a kormány miatt halnak meg” – mondta egy helybéli.

A támadást az Iszlám Állam vállalta magára. A szunnita terrorszervezet az elmúlt hónapokban több síita területen hajtott végre merényletet, mert eretneknek tartják a síitákat.

Az iraki hadsereg, az amerikaiak vezetésű szövetséges légitámadásoknak köszönhetően nagy területeket tudott visszafoglalni a dzsihadista szervezettől, de továbbra is az ő fegyvereseik ellenőrzik az arab ország harmadát. A szélsőségesek kezén van az ország második legnagyobb városa, Moszul is.

A terrorszervezet ellen harcol Irakban és Szíriában a török hadsereg is, noha tavaly decemberben Oroszország azzal vádolta meg a töröket, hogy az Iszlám Államtól vásárolt olajat csempésznek. Erdogan elnök szerint viszont senki sem okozott olyan veszteségeket az Iszlám Államnak, mint országa.

„Bár mi is elszenvedtünk veszteségeket, nagy károkat okoztunk a Daeshnek. Háromezer ember veszítettek Szíriában és Irakban az ellenünk vívott harcban. Az Iszlám állam elleni harcoló ország hogyan támogathatja a szervezetet?” – nyilatkozta a török elnök.

A NATO-tag Törökországot a Nyugat is bírálta korábban, mert a könnyen átjárható a török–szír határon dzsihadista harcosok is átkelhettek.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »