Verbász: Bemutatták a Nagy-Bácskai-csatorna megtisztítására irányuló projektet

Verbász: Bemutatták a Nagy-Bácskai-csatorna megtisztítására irányuló projektet

A 400 ezer köbméter mérgező iszap eltávolításával megtisztítják a Nagy-Bácskai-csatornát (Ferenc-csatorna), mégpedig hazai technológia alkalmazásával és viszonylag gyorsan.

A megoldás ötletgazdája Božo Dalmacija, az újvidéki Természettudományi-matematikai Kar kémiai, biokémiai és környezetvédelmi tanszékének vezetője, aki öt módszert is felajánlott a csatorna megtisztítására, melyek értéke 4,6 és 5,8 millió euró között mozog.

„Az eltávolított iszapot három területen helyeznék el Verbászon. Az egyik terület a település Szenttamás felőli részén van, a másik a kórház felé vezető elkerülő út mellett, a harmadik pedig a csatorna bal partjánál, a Bačka cukorgyárral szemben. Az iszap egyharmada mindenféle eljárás nélkül elhelyezhető, a maradék viszont nem, mivel egyharmada igen mérgező, ezért külön eljárást kell alkalmazni, mielőtt elhelyeznénk valahol‟, magyarázta Dalmacija.

Mielőtt azonban az iszap elhelyezése megtörténne, alaposan ki kell bővíteni a városrendezési tervet, mivel az említett helyszínek egy része az építkezési zónához tartozik. Amennyiben minden feltétel adott lesz a Nagy-Bácskai-csatorna megtisztításához, azt egy építési szezon ideje alatt is el lehet végezni.

A csatornát Európa egyik legszennyezettebb csatornájaként tartják számon, amit a Norvég Vízkutató Intézet kutatása is megerősített. A csatorna rendbetétele már régóta tervben van, hiszen a környezetvédelmi minisztérium már 2007-ben munkacsoportot alakított erre a feladatra. Az illetékesek azt mondták, hogy ez a munka 2-2,5 évig is eltarthat, írja a 021.rs hírportál.

„Az eddigi becslések szerint a Nagy-Bácskai-csatorna megtisztításának értéke akár a 30 millió eurót is elérheti a kivitelező részéről. A munkát ötször, vagy hatszor olcsóbban is el lehet végezni, és mindezt hazai pénzekből. Verbász község magas vízjárulékokat fizet, az ebből származó bevételt pedig a törvény szerint arra kell fordítani, ahonnan származik‟, mondta Ratko Đurđevac, a Verbász Ökológiai Mozgalom elnöke.


Forrás:vajma.info
Tovább a cikkre »