Véradók világnapja – minden csepp számít

Véradók világnapja – minden csepp számít

Június 14-e a véradók világnapja, ezen a napon mondunk köszönetet a rendszeres önkéntes véradóknak. Mint tudjuk, minden csepp vér számít, mellyel embertársaink életét menthetjük meg.

Az Egészségügyi Világszervezet  és a Nemzetközi Vöröskereszt kezdeményezésére 2004 óta június 14-e a véradók világnapja. Ezen a napon amellett, hogy köszönetet mondanak a véradóknak,  felhívják a figyelmet a véradás fontosságára is. Mindezzel arra bátorítanak, hogy egyre több ember csatlakozzon az önkéntes véradók népes táborába. A nap, melyen az egész világ köszönti a véradókat, Karl Landsteiner, az ABO vércsoportrendszer felfedezőjének születésnapja.

Jelen sorok írója is rendszeres véradó, immár a huszadik sikeres véradományozáson vagyok túl.

Az egész egy riporttal kezdődött. Mondhatni a véremet adtam a cikkért. Egy kedves ismerősöm többszöri unszolására tértem be a kisváros kórházának kihelyezett véradóállomására. A fotózás és a riportalany meghallgatása után a vizsgálóasztal előtt találtam magamat.  Miután megtörtént az előzetes vizsgálat, következhetett a véradományozás. Egy véradás alkalmával 450 milliliter vért vesznek le. Elsőre kissé kellemetlen és enyhén fájdalmas volt a folyamat, ám vigasztalt a tudat, hogy embertársaim életét mentik meg a levett vérrel.

Hírdetés

Ugyan napjainkban folyamatosan fejlődik az orvostudomány, életmentő tudományos felfedezések követik egymást, ezidáig nem találták meg az emberi vér mesterséges pótlásának módját. Így fokozottan szükséges a véradományozás, hiszen többek között az életmentő műtétekre, a vérátömlesztésre csak az önkéntes véradók segítségével kerülhet sor.

A jelenlegi járványhelyzet a véradományozást is megnehezítette. Elmaradtak a kihelyezett véradások, csupán a  transzfúziós állomások fogadták igen szigorú előírások betartása mellett a véradókat. Ám a megnehezített körülmények között is sok véradó vállalta, hogy segítsen embertársain.

Minden csepp vér számít! Ezúton is köszönjük az önzetlen segítséget!

(Pásztor Péter/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »