Véradásra buzdító kampány

Véradásra buzdító kampányt kezdeményezett az egyetemi diákszövetségeket tömörítő Amicus Románia szövetség, az egészségügyi minisztérium és a Marosvásárhelyi Regionális Vérközpont.

veradas_colectiv_szeben_foto_turnulsfatului_ro_b

Az Életcsepp nevet viselő kezdeményezés Marosvásárhelyről indult múlt hétvégén, de a szervezők országos szintűre bővítenék. A szervezőktől megtudtuk a kampány keretében eddig több mint százan adtak vért, és 70-en döntöttek úgy, hogy megadják személyes adataikat a vérközpont munkatársainak, hogy amennyiben sürgősen szükség lesz vérre, hívhassák őket.

Egy alkalommal egy személytől 450 mililiter vért vesznek le, ez mintegy 8-10 percet vesz igénybe és mennyiségben 60 perc alatt, a sejtek szempontjából 2-3 hét alatt újratermelődik egy egészséges emberi szervezetben. A vérközpont munkatársai szerint a „várólistán” lévő személyeket folyamatosan hívják vért adni, hiszen vérre mindig szükség van. A hét első munkanapján, kedden, augusztus 16-án például 55 személy jelentkezett a marosvásárhelyi Molter Károly utca 2. szám alatti intézménynél, ami a szervezők szerint jónak számít, tehát nem volt szükség a „pótlistásokhoz” fordulni, de gyakran a napi 30-at sem éri el a donorok száma, márpedig ilyenkor is biztosítani kell az igényelt vérkészítmény-mennyiséget.

A szakemberek szerint egy egyetemi központban, mint amilyen Marosvásárhely is, mindennap van valakinek szüksége vérkészítményre: vagy a szív- és érrendszeri betegségek intézetében műtött páciensnek, vagy leukémiában szenvedőnek, vagy gyerekét nehéz és körülményes szülés során világra segítő anyukának, vagy éppen az újszülöttnek, netán balesetet szenvedőnek.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »