"Ventimiglia a migránsokat segítő No Borders túsza"

MTI nyomán

Negyven afrikai bevándorlót szállítottak át az olasz hatóságok Ventimiglia olasz-francia határátkelőről Szardínia szigetére szombaton, és a következő napokban is folytatódik a migránsok áthelyezése. Ventimiglia polgármestere ezzel egyidejűleg fertőzésveszélyre hivatkozva betiltotta a migránsok utcai étkeztetését. 

 
Negyven afrikai migránst szállítottak át az olasz hatóságok Ventimiglia olasz-francia határátkelőről Szardínia szigetére szombaton, és a következő napokban is folytatódik a migránsok áthelyezése. Ventimiglia polgármestere ezzel egyidejűleg fertőzésveszélyre hivatkozva betiltotta a migránsok utcai étkeztetését. 

Az első negyvenfős migránscsoport megérkezett a szardíniai Cagliari melletti Elmas repülőterére. Az afrikai férfiakat a térség befogadótáboraiban helyezik el. További negyvenöt bevándorlót vasárnap szállítanak Cagliariba, majd egy újabb csoportot csütörtökön Algheróba.
Fáj neki, hogy nem tudnak továbbmenni a bevándorlók
Ugo Cappellacci, az ellenzéki Hajrá Olaszország (FI) szardíniai koordinátora tiltakozott a migránsok áthelyezése ellen. Kijelentette, hogy ezúttal nem a tengerből kimentett emberek befogadásáról van szó, hanem a hatóságok egyszerűen “kiteszik” a migránsokat Szardínia szigetére, ahonnan nem tudnak továbbmenni. 
Franciaországba szeretnének továbbmenekülni
Az olasz határon a Franciaországba való átjutásra már több mint egy éve várakozó migránsoknak Olaszország más részeibe való áthelyezéséről Franco Gabrielli olasz országos rendőrparancsnok döntött, miután az utóbbi hetekben egymást követték a migránsok tiltakozó megmozdulásai és határátlépési kisérletei. Pénteken ötven migránst toloncoltak vissza a francia hatóságok Olaszországba, őket dél-olaszországi táborokba vitték. Az Il Secolo XIX genovai napilap értesülései szerint valójában már tavasz óta tart a migránsok “elszállítása” Ventimigliából más olaszországi városokba. A lap úgy tudja, hogy legalább kétezer migránst szállítottak már el, de a dokumentumokkal nem rendelkező migránsok folyamatosan érkeznek a határátkelőhöz, azt remélve, hogy valahogyan át tudnak jutni Franciaországba. 
    
Enrico Ioculano, a város polgármestere fertőzésveszélyre hivatkozva szombaton betiltotta a migránsok közötti utcai ételosztást. A táborokon kívül a bevándorlókat támogató No Borders aktivistái visznek ételt a migránsoknak. A polgármester korábban úgy fogalmazott, hogy Ventimiglia a migránsokat segítő No Borders tagjainak a túsza, mivel ez a szervezet bujtja fel a migránsokat, hogy tüntessenek, veszélyeztetve a város közrendjét. 


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »