Venezuelai lett az új jezsuita rendfőnök

A venezuelai Arturo Sosát választotta általános rendfőnöknek a jezsuiták 36. általános rendgyűlése pénteken Rómában – közölte a magyar rendtartomány az MTI-vel.

A 67 éves új generális – az alapító Loyolai Szent Ignác harmincadik utóda – a venezuelai központi egyetemen a politikai tudományok doktora végzettséget szerezte meg. Spanyolul, olaszul, angolul beszél és franciául is ért – olvasható a rend magyar weboldalán.

Arturo Sosa elődjét, a spanyol Adolfo Nicolást 2008-ban választották meg rendfőnöknek és 2014 végén jelentette be szándékát a lemondásra.

Az általános rendfőnök feladata a rendi közösség irányítása. A rend római központjából irányítja a jezsuita rendet, a legnagyobb létszámú katolikus férfi szerzetesrendet.

Az általános rendgyűlés a jezsuiták legfőbb választott törvényhozó fóruma. A rend 476 éves történetében 36. alkalommal hívták össze idén októberre. A rendgyűlést a generális halála vagy lemondása esetén hívják össze, hogy megválasszák utódját, vagy amikor a generális úgy látja, hogy olyan területen van szükség változásra, ahol nem tud vagy nem akar egyedül dönteni.

A rendgyűlés október 2-án kezdődött Rómában. A 66 provinciából és régióból érkező 215 jezsuita az általános rendfőnök megválasztása mellett megvitatja a társaság életére és küldetésére vonatkozó legfontosabb kérdéseket.

A jezsuita rendet 476 évvel ezelőtt alapította Loyolai Szent Ignác. 2015 végén 16 740 jezsuita volt világszerte, közöttük 12 ezer pap, 1300 testvér, 2700 tanuló rendtag és 753 novícius.

A magyar rendtartományhoz 64 jezsuita tartozik. Szolgálatuk kiterjed minden klasszikus területre, így a lelkigyakorlatokra, a közvetlen lelkipásztori szolgálatra, a közép- és felsőoktatásra, a szociális feladatvállalásra és a médiára – írták.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »