Venezuelai elnök: Hamarosan megegyezhet a kormány és az ellenzék

Nicolás Maduro venezuelai elnök helyi idő szerint pénteken sugárzott televíziós beszédében kijelentette, hogy a hetek óta tartó párbeszéd közelebb hozta az ellenzéket és a kormányt, és hamarosan megszülethet a belpolitikai válságból kivezető megegyezés a két tábor között.

„Sikerült tárgyalóasztalhoz ülnünk, ami elengedhetetlen Venezuela békéjének, szuverenitásának és jólétének biztosítása érdekében” – hangsúlyozta a szocialista vezető.

Maduro egyúttal megköszönte Danilo Medina dominikai elnök, José Luis Rodríguez Zapatero volt spanyol kormányfő és António Guterres ENSZ-főtitkár segítségét, illetve a tárgyalások újraindításában játszott szerepét.

A dominikai kormány és az ENSZ bábáskodása mellett a venezuelai kormány és az ellenzék csütörtökön Santo Domingóban megegyezett arról, hogy létrejön baráti országok egy csoportja, amely a jövőbeli találkozókat segíti. A felek legközelebb szeptember 27-én ülnek tárgyalóasztalhoz.

Az amerikai külügyi minisztérium közleményében támogatásáról biztosította a puhatolódzó tárgyalásokat, és a venezuelai demokrácia teljes helyreállítására szólított fel.

http://mno.hu/

A Demokratikus Egység Kerekasztala (MUD) nevű ellenzéki pártszövetség nem nyilatkozott ilyen bizakodóan. Aláhúzta: addig szó sem lehet párbeszédről, amíg az elnök nem teljesíti feltételeiket.

A jobboldali ellenzék azt követeli Madurótól, hogy adjon biztosítékokat a 2018 végén esedékes elnökválasztás megtartására, engedjen szabadon 590 politikai foglyot, tartsa tiszteletben a parlamentet és jogköreit, és függessze fel a népszerű ellenzékieket sújtó szankciókat, hogy indulhassanak a választásokon.

Venezuela az ország történek legsúlyosabb politikai, gazdasági és társadalmi válságát éli. A hatalmas olajkészletekkel rendelkező, de szinte semmi mást nem exportáló ország gazdasága az olaj árának esése miatt gyakorlatilag összeomlott, az ellenzék pedig elsöprő többséget szerzett a legutóbbi választáson. Ennek ellenére az elnök és a hozzá hű igazságszolgáltatás fokozatosan szinte teljesen megvonta a népképviselet minden jogkörét, augusztusban pedig úgynevezett alkotmányozó nemzetgyűlést választottak, amelyet a nemzetközi közösség jelentős része a választás körüli visszásságok miatt nem ismer el legitim testületnek. Washington egyenesen diktátornak minősítette Madurót. Emellett április óta folyamatosan az utcai tüntetések a dél-amerikai országban, ezekben eddig legalább 125-en vesztették életüket.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »