Vendégvárás Zabolán

Vendégvárás Zabolán

A zabolai polgármesteri hivatal egyik legfontosabb teendője a községben működő turisztikai információs iroda telekkönyvezése. Az idegenforgalmi tudakozó már régebb működik, de eddig halasztották a kataszter rendezését. Ha rövid időn belül nem orvosolják a mulasztást, akár a kivitelezéshez elnyert uniós támogatást is visszafizettetheti a pályázat kiírója – tudtuk meg Fejér Levente polgármestertől.

Az információs iroda 2014-ben kezdett működni, a pályázat elkészítését már azelőtt három évvel elkezdték. 200 ezer euró vissza nem térítendő támogatást nyert el az önkormányzat, a községháza önrésze 90 ezer lejre rúgott. A létesítményt Mátyás Krisztina vezeti, munkatársa Fülöp Krisztina. Az információs központ nemcsak Zabola köz­séget, az ide tartozó falvakat szolgálja ki, hanem lefedi az egész Zernye kisrégiót Gelencétől Szentkatolnán át Kommandóig, de a megye más térségeiről is nyújt tájékoztatást – tudtuk meg a központ vezetőjétől.

Főként átutazóban lévő, szállást kereső turisták térnek be érdeklődni. Többnyire külföldiek, sokan Magyarországról, főként, ha a környéken nagyobb rendezvények vannak. Tudnivalókkal szolgálnak a látványosságokról, szórakozási, kikapcsolódási, fürdési lehetőségekről is. Lehet válogatni a nyomtatott prospektusok, térképek között. Nagyon sokan érdeklődnek a Mikes-kastély iránt, de mivel az magántulajdonban van, nem látogatható a széles közönség számára – sorolta Mátyás Krisztina.
Szálláshelyek tekintetében Gelence jár az élen. Ott sok a panzió, vendégház, de többen panaszkodnak az egyre csökkenő keresletre. Zabolán három engedélyezett vendégfogadó van, sajnos az egyik, a Mikes-kastély egykori gépházában berendezett nemrég leégett – mondta el az irodavezető.

Az információs iroda a világhálón is elérhető a zernye.ro címen.

Bokor Gábor
Háromszék


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »