Vendégünk a VASÁRNAPBAN: Petra Procházková cseh haditudósító

Vendégünk a VASÁRNAPBAN: Petra Procházková cseh haditudósító

Petra Procházková a kilencvenes években megjárta Észak-Kaukázust, majd 2001-ben, a New York-i ikertornyok elleni terrortámadást követően hat évig Afganisztánban élt és ott is ment férjhez.

Tájainkon kevesen ismerik jobban ezt a bonyolult országot és az ott élők gondolkodásmódját, mint ő. Afgán családjáról könyvet is írt, a történetek alapján készült rajzfilmet a szlovákiai mozik most vetítik.

 

Hírdetés

A haditudósítók között a kilencvenes években ritkaságszámba mentek a nők. A férfi kollégák lenézték vagy inkább óvták? A valóságban is úgy van, mint a filmekben, hogy ugyanaz a nemzetközi csapat költözik egyik háborús övezetből a másikba? Oroszországból tíz év után kiutasították és rögtön Afganisztánba ment, miért? Mennyire volt nehéz az európai kultúrán nevelkedett emancipált nő, a bátor haditudósító és az engedelmes afgán feleség szerepét összeegyeztetni? Hogy látta, amikor ott élt, a lakosság nagy része támogatja a Talibánt, vagy inkább retteg tőle? Volt valaha személyes konfliktusa a tálibokkal? Hogy látja, képes lesz a világ valamiféle egyezséget kötni a tálibokkal?

Vrabec Mária interjújából például ilyen kérdésekre is választ kapunk, elolvasható a már megvásárolható Vasárnapban!

 


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »