Vendégségben a VASÁRNAP: Milyen a jó kávé?

Vendégségben a VASÁRNAP: Milyen a jó kávé?

Sokszor szégyellné magát, ha kávészakértőkkel járná körbe Szlovákiát. Michal Šturc beutazta a világot, Európától Amerikán át Új-Zélandig 50 országban fordult meg, hogy mindent megtudjon a kávéról, amit csak lehet. Mi meg tőle szeretnénk kipuhatolni, milyen a jó kávé.

Imádom a frissen pörkölt kávé illatát, vakon is követném. Ez volna a függőség? Ezúttal nem kell türelmetlenül várnom, még leülni sincs időm, már jön is a gőzölgő, márványosan krémes-habos, mogyoróbarna színű, isteni ital. Tíz óra felé jár az idő, egyet már lenyomtam otthon, de vendéglátóm megnyugtat, hogy ő naponta tízet is megiszik. Előadásain a leendő baristák megdöbbenten hallják ezt, én is meglepődöm, mert annak idején a napi hatot-nyolcat soknak hittem. „Nem mindegy, hogy milyen kávét iszunk – magyarázza. – Én ristrettót iszom, százszázalékos arabicából. A hozzá szükséges kávémennyiség a szokásos presszóhoz használt 30-35 mg-nál kisebb, 20-25 milligramm, így a tíz még mindig csak 200-250 milligramm.”

Milyen a jó minőségű kávé? Milyen tapasztalatai vannak a világból? Milyen országokban járt? Ki az az író, aki 50 csészével ivott naponta? Honnan jött ez a szenvedély? Mi a kávékészítés fortélya? Honnan ered a kávécserje?

Ezekre a kérdésekre is mind választ kapnak, ha a már megvásárolható Vasárnapban elolvassák Urbán Klára interjúját.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »