Vélhetően csúszni fog a minisztériumok Várba költözése

Az eredeti tervek szerint tavasszal költözne a Miniszterelnökség és még két minisztérium a budai várnegyedbe. Az építkezések még nem jutottak a befejező szakaszba, hiába biztosít a kormány folyamatosan újabb és újabb tízmilliárdokat a programra. A kormányfő irodáinak díszítésére mindenesetre már vásároltak néhány festményt 360 millió forintért.

Alaposan feltúrták a budai Várnegyedet a munkagépek, de itt sem tudunk egészen a közelébe menni, mert az építési terület el van kerítve.

Nem csak a kerítés mögé nehéz belátni, de a Miniszterelnökség, illetve a Belügyminisztérium és a nemzetgazdasági tárca átköltöztetésének pénzügyei sem láthatóak tisztán. A kormány bő három éve hozza határozatait, és különít el újabb tízmilliárdokat a projektre. Varga Mihály minisztériuma a Szentháromság térre, Pintér Sándorék az Úri utcába mennének, Orbán Viktor irodái a Sándor Palota tőszomszédságában található Karmelita kolostorban kapnának helyet. A végösszeg még nem látszik, mint ahogy a költözés pontos dátuma sem.

De a királyi vár felújítása sem egy olcsó történet. A kormány még 2011-ben kezdett hozzá, első körben a Várbazár 9,5 milliárdos kezdő büdzséje 19,4 milliárdnál állt meg.

Az eredeti tervek szerint az egész palota és a környeztének felújítása 200 milliárd forintról indultak volna, ennek most legalább a másfélszeresénél tartunk és még messze vagyunk attól, hogy bármi készen legyen.

Hírdetés

A budai Vár rekonstrukcióját összefogó Hauszmann-terv sok fejezetét inkább a történészek írták. Például milliárdokért újra felépítik a királyi istállót, amelyet a világháborúban súlyos bombatalálat ért, ezért később lebontották. A cél vitatható, az indokok homályosak.

Ugyanígy, a Történeti Múzeum falain belül megint lesz Szent István terem, amely szintén a világháborúban pusztult el. Már keresik a vállalkozót a korhű majolika, a mahagóni parketta és selyemtapéták legyártására, de hogy kik és mire használják majd a milliárdokba kerülő 83 négyzetmétert, az még a jövő zenéje.

A lovaknak tehát már lesz hol lakniuk, és az újjáépülő lovasrámpa mentén lesz hol közlekedniük is, talán érdemes lenne az itt lakóknak is inkább négylábúra váltani.

Összesen három út vezet a Várba. Ezeket is meg fogja terhelni a minisztériumok jelenléte. A városvédő művészettörténész, a régi-új pénzügyminisztérium épülete előtt sétálva beszélt arról, miért fura a historizáló múltba révedés. „Itt az a nagy probléma, hogy végeredményben visszaépítenek egy teljesen más épületet. Ezt az épületet eredetileg 1901-ben tervezte Ferner Sándor és 1905-ben készült el. Akkor az volt a cél, hogy gazdagságában egy középkori vár jelenjen meg egy vár a várban és mutassa azt, hogy a pénzt őrzi. Így visszanyúlt a középkori Budára ez az épület, kérdés az, hogy ez a fajta anakronizmus jelen pillanatban a XXI. században szükséges-e” –jelentette ki Milisits Máté.

És ha már az anakronizmusnál tartunk. Egyelőre, nem világos, hogy az Orbán Viktor irodájának berendezésére félre tett négymilliárdot mire is szeretnék elkölteni. Hivatalosan Tisza István bútorait gyártanák le ismét, ám a szakma szerint az egyszerű, tölgyből készült berendezés ennek a töredékébe sem kerül. Addig is, indításnak öt festményt már beszereztek 360 millió forintért. 

Az eredeti tervek szerint 2018 tavaszán költöznének a Várba a repatriált minisztériumok és hivatalok,de erre nincs sok esély. Az építkezésekre és műkincsekre szánt költségvetés meg egyre dagad.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »