Velencében rendkívüli állapotot hirdetettek a heves esőzések és az áradások miatt

Velencében rendkívüli állapotot hirdetettek a heves esőzések és az áradások miatt

Nyitókép: AFP/ Marco Bertorello

Velencében a halálos áldozatokat követelő áradás miatt Luigi Brugnaro polgármester rendkívüli állapotot hirdetett. A heves esőzések miatt rengeteg teret és utcát öntött el a víz Velencében.

A károk jelentős mértékben érintették a Szent Márk-székesegyházat.

„Egy lépésre voltunk az apokalipszistől“

– mondta Pierpaolo Campostrini, a székesegyházért felelős mérnök.

A bazilikában a víz magassága elérte az 1,410 métert, ami károkat okozott az épület falán, és beszivárgott a kriptába is. A bazilikában mobil korlátokat helyeztek el, hogy a víz ne jusson be abba a kápolnába, ahol a Szent Márk legendáját ábrázoló képciklus található. A bazilika legértékesebb tárgyait biztonságos helyre szállították.

„Velence romokban hever. A Szent Márk-székesegyházon kívül az egész város és a szigetek is nagy károkat szenvedtek el“

Hírdetés

– mondta a polgármester.

Ekkora mennyiségű víztömeg még Velencében is ritka

Az esőzések és az árvíz miatt a városban megszakadt a telefon-összeköttetés, az óvodák és az iskolák zárva tartanak. Bár a helyiek már hozzászoktak az árvizekhez, ekkora víztömeg azonban ritkán látható Velencében.

A viharos erejű szél legkevesebb 60 hajót rongált meg, a kikötőhelyekről rengeteg gondolát és csónakot próbáltak meg eltávolítani. A víz több helyi szálloda alsó szintjét is elöntötte.

A tengerár teljesen elöntötte Pellestrina szigetét, ahol két idős ember életét veszítette. Egyiküket áramcsapás következtében akkor érte a halál, amikor lakóházában a szivattyúkat próbálta meg elindítani.

A város kedd óta víz alatt van, az éjszakai órákban a víz elérte a 187 centiméteres magasságot, ami rekordnak számít: a történelmi feljegyzések szerint ilyen magas vizet 1200 óta csak hat alkalommal mértek. Ez a második legmagasabb az 1966-os után, amikor a Szent Márk téren 194 centimétert mértek.

Aktuality.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »