Vegyük észre a szegényeket – Huszonkettedik alkalommal adták át a Szent Erzsébet rózsája díjat

Vegyük észre a szegényeket – Huszonkettedik alkalommal adták át a Szent Erzsébet rózsája díjat

December 5-én, hétfőn este Budapesten, a Zeneakadémia nagytermében tartott műsor keretében adta át Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke a Szent Erzsébet rózsája díjat. A kitüntetésre javasoltak közül idén Erdő Péter bíboros ajánlása alapján Szigetvári Györgynének, a kispesti Nagyboldogasszony-főplébánia karitászcsoportja leköszönő vezetőjének ítélték oda.

Az ünnepi eseményen megjelent Erdő Péter bíboros, prímás; Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök, a Katolikus Karitász országos elnöke; Écsy Gábor karitászigazgató; az állami, kormányzati szervek képviselői és többen a korábbi díjazottak közül.

A kitüntetésre javasoltak közül ebben az évben Erdő Péter bíboros, prímás ajánlása alapján, Szigetvári Györgynének, a budapest-kispesti Nagyboldogasszony Főplébánia karitászcsoportja leköszönő vezetőjének ítélték oda az elismerést.

A megjelenteket Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Komferencia (MKPK) elnöke köszöntötte, kifejezve örömét, hogy milyen sok embert ismer a jelenlévők közül. Ez azt bizonyítja, hogy a jó emberek gyakran találkoznak, ma is sokan vagyunk együtt – mondta a főpásztor.

„Szegények mindig lesznek veletek” (Mk 14,7) – Jézus szavait idézve az MKPK elnöke kifejtette: Biztos, hogy mindig vannak olyanok, akiken segíthetünk, de hála Istennek Jézus kijelentésében az is benne van, hogy minden korban élnek emberek, akik adakozni, segíteni is tudnak másokon, mégpedig önzetlenül.

A püspöki konferencia szándéka az volt ennek a díjnak az alapításával, hogy olyan személyeket tüntessenek ki vele, akik nem hivatásszerűen, nem fizetett alkalmazottként, nem is a hivatásuk szerint – tehát papként vagy szerzetesként –, hanem önkéntesen, odaadóan példaszerű szolgálatot végeznek a testvéreik javára.

Ma is egy ilyen személyt fogunk kitüntetni – mondta Veres András püspök. Egyúttal azt kívánta: találjuk meg a saját környezetünkben annak lehetőségét, hogy sokszor észrevétlen, mégis segítőkész emberek legyünk. Valamennyiünk környezetében vannak rejtőzködő szegények, akik valóban rászorulnak a segítségre, de valamilyen oknál fogva sohasem fognak sorbanállni sem ruha-, sem élelemosztáskor. A mi feladatunk megtalálni és segíteni őket. Itt ma olyan emberek vannak, akik ezt bizonyára gyakorolják is a hétköznapokban, és készek arra, hogy másokat is megnyerjenek erre a feladatra.

A karitászmunkát végzők nagyon jól tudják, hogy mindig akadnak segítőkész emberek, de még jobban örülnénk, ha nemcsak nyugdíjas hölgyek, hanem nyugdíjas férfiak is, sőt még aktív korban lévők, vagy éppenséggel fiatalok is segítenék a Karitász nagy munkáját, mások felé fordulnának – mondta a győri megyéspüspök. – Ez olyan attitűd mindnyájunk szívében, amelyet a szeretet előhoz belőlünk.

Jó lenne, ha Jézus tanítása szerint megtanulnánk feltétlenül szeretni, és akkor a nálunk szegényebbek érezni fogják a szolidaritást, mások segítségét. „Kívánom, hogy ismerjük meg ezt a szeretetet, és minél több emberrel ismertessük meg, és hogy az adventi idő mindnyájunknak adjon bőséggel lehetőséget ilyen gesztusok megtételére, és ezzel kívánok az adventre lelkünket gazdagító felkészülést, karácsony áldott ünnepére!” – zárta gondolatait Veres András püspök.

Az MKPK elnöke ezt követően átadta a Szent Erzsébet Rózsája díjat Szigetvári Györgynének.

Hírdetés

A díjazott köszönetet mondott mindazoknak, akik segítik abban, hogy hatékonyan segíthesse az arra rászorulókat. Kiemelte, hogy soha nem egyedül munkálkodott, és hálát mondott Istennek, hogy mindig megadta az erőt, a kegyelmet a karitászmunka végzéséhez.

A díjátadó ceremónia egyben jótékonysági est is volt, ahol a Vakok Batthyány-Strattmann László Otthona támogatására gyűjtöttek adományokat.

1982 szeptemberében kezdte meg működését a Római Katolikus Egyházi Szeretetszolgálat Vak Gyermekek Szent Anna Otthona, mely Magyarországon egyedülálló módon látássérült és mozgás-, vagy hallássérült gyermekek gondozását, nevelését tűzte ki céljául, ekkor még a Batthyány téren. Oktatási tevékenységet 1991 óta folytat. Az intézmény megálmodója, létrehozója Fehér Anna, gyógypedagógus, aki haláláig volt az otthon igazgatója.

Az intézményegyüttes jelenleg a főváros XII. kerületében, országos hatókörben látja el az értelmi, látás-, hallás- és mozgássérült, családban nevelkedő, illetve állami gondoskodásban részesülő gyermekeket és fiatalokat. Az ellátás bejáró és bentlakó formában is megvalósulhat. A Batthyány négy intézményegységgel rendelkezik: óvoda, általános iskola, gyermekotthon és a felnőttek utógondozója.

 

Elsődleges missziója a gyermekek családi légkörben történő, sérülésspecifikus nevelése-oktatása, melyet teljes egészében áthat a katolikus szellemiség és a folyamatos lelki táplálék biztosítása. Az otthon jelenlegi igazgatónője Vörös Veronika, aki elmondta: az otthon pillanatnyilag hetven személyről gondoskodik, közülük hárman-négyen bejárók, a többiek bentlakásosak. A gondozottak között vannak kis-, illetve nagykorúk is. Az intézmény vezetője magával hozta az egyik gondozottat, Újfalusi Zoltánt, aki 1991 óta az otthon lakója. Elmondta: rengeteget tanult lélekben és szellemiekben is Fehér Anna nővértől, alapító igazgatónőtől. Az intézményben uralkodó légkört családiasnak nevezte, vigyáznak egymásra, ügyelnek arra, hogy senki ne érezze magányosnak magát. Zoltán zenét szerez és kántorkodik, emellett elmélyült az informatika tudományában is.

Az otthon támogatására a következő számlaszámon keresztül is van lehetőség: MKPK Titkársága, CIB Bank Zrt., 11100104-90012347-10000001.

Az ünnepi rendezvényen Fülei Balázs zongoraművész és a Prima Primissima díjas Weiner Leó Katolikus Zeneiskola és Zeneművészeti Szakgimnázium diákjai adtak koncertet, művészi játékukkal emelve az ünnepi est fényét.

Az ünnepi jótékonysági este a Boldogasszony Anyánk eléneklésével ért véget.

Szerző: Bodnár Dániel

Fotó: Maerényi Zita

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »