Vegyszermentes háztartás? Öko-barát tipp otthonra!

Napjainkban egyre fontosabbá válik egy olyan téma ami szinte mindenhol visszaköszön ránk, ez pedig a környezetünk védelme. Már sokaknak a könyökén jöhet ki, hogy mindenhol csak az ózon réteg kilyukadásáról, az óceánban úszó szeméthegyekről vagy a kipufogógázok káros hatásáról hallhatunk.  

A sort még sajnos hosszan lehetne folytatni, de eleget sem lehet beszélni róla, hiszen még bőven van hová fejlődni. Pozitívum, hogy egyre többen eszmélnek rá arra, hogy ez az irány nem jó és bizony változtatni kell de sürgősen. Én azt vallom, hogy szép dolog a bálnák megmentésére adakozni, de az még jobb, ha a saját környezetünkben kezdjük meg a változást. Először például a háztartásban. Szeretném leszögezni, hogy ez nem egy tudományos cikk és bőven van hova fejlődnöm nekem is, de van pár dolog, amit már kipróbáltam és nekem bevált.

Ebből szemezgetek most.
Először is az elmaradhatatlan mosás: a különböző öko és környezetkímélő mosószerek kínálata napról-napra bővül így van miből válogatni. Nagyon jó találmány a folyékony mosódió illetve a fehér ruhákhoz kapható por, amit mosószódával együtt kell alkalmazni. A mosószóda egyedül is megállhatja a helyét (foltfüggő) illetve áztató vízhez is adható.

Például én a felmosásnál is azt használom kb. 2-3 evőkanál mosószóda, kb. egy deci ecet (a szaga hamar elillan) és forró víz. Szép lesz tőle a kő. Na de vissza a mosáshoz. A lereszelt mosószappanból főzött folyékony mosószerrel egyszer próbálkoztam, sajnos a megfelelő állag nekem nem jött össze, de a kísérletező kedvűek több interneten fellelhető recept közül is válogathatnak. Öblítéshez szintén ecetet használok fele arányban elkeverve az egyik környezetbarát tisztítószereket gyártó cég öblítőjével. Öblítő helyett az ecethez pár csepp jó minőségű illóolajat is adhatunk. Ez a kombináció nagyon jó vízkő ellen is. (Bizonyos időközönként ecetes vízzel 90 c-on átmosom a gépet így nő az élettartama is) Mosogatáshoz szintén a már említett cég mosogatószerét használom szintén ecettel felhígítva így gazdaságosabb is.

Pár tipp röviden:
-Lefolyótisztításra: a lefolyóba bele kell szórni 3-4 evőkanál szódabikarbónát, majd le kell önteni 2 deci 10 %-os ecettel.
-Vízkő ellen: Keverjünk el 2-3 evőkanál citromsavat 1 liter vízben, s amikor feloldódott a por, egyszerűen töröljük át a vízköves részeket.
-Gőzölős vasalóba öntsünk rózsavizet, nagyon jó illata lesz a ruháknak.
-Ablakmosásra: 1 liter víz, 2,5 dl ecet. (az ecet szinte Jolly Joker egy környezetbarát háztartásban) Miután átmostuk az ablakokat és szárazra töröltük újságpapírral lehet rajta fényesíteni.
-Szerezzünk be a következő növények közül: Nem csak szépek, de tudományos kutatások bizonyítják, hogy tisztítják a levegőt is: csüngő csokrosinda (zöldike), gyompálma, fikusz, aloe vera, vitorlavirág.
A témáról még rengeteget lehetne írni, például még nem beszéltünk a komposztálásról, szelektív hulladékgyűjtésről, újrahasznosításról, de ígérem mindegyikről lesz még szó a közeljövőben.

Kemenárné Kincses Mária

 

Rovatok: Zöld Válasz


Forrás:zoldvalasz.hu
Tovább a cikkre »