Vegyszermentes (biológiai) zöldségtermesztés a fóliában

Szeretném folytatni a korábban elkezdett témát az úgynevezett biológiai termesztési rendszerről a fóliában. Szeretném, hogy a kedves termelők részletesen megismerkedjenek az új, úgynevezett biotechnológiával, ami már nem új, de mi sajnos egyáltalán nem használjuk, mert félünk, hogy nem lesz hatékony. Ez azért van, mert sajnos nem tudjuk, vagy nem akarjuk elismerni ennek az előnyeit és hátrányait, de ne felejtsük el, hogy a közeljövőben más kiút nincs. Legalább egyes elemeit használjuk!

De ne gondoljuk azt, hogy teljesen áttérünk biológiai növényvédelemre és tápanyag-utánpótlásra. Ez egy elég hosszú átmeneti folyamat, lesz, ahol vegyszereket és bioszereket fogunk használni a növényvédelmi munkálatokban. A legfőbb cél a zöldségtermesztésben, hogy radikálisan csökkentsük az erős vegyszerek használatát a kórokozók és kártevők elleni védekezésben, hogy elsősorban úgynevezett környezetkímélő vegyszereket használjunk, amelyek minimálisan károsítják a környezetünket és az egészségünket. Vegyszereket csak vészhelyzetben használjunk, amikor már nincs más kiút a kórokozók és a kártevők elleni védekezésében. Akkor is csak olyan hatóanyagú szereket használjunk, amelyeknek az élelmezési várakozási ideje (ÉVI) nem több mint 3–5 nap. Ez azt jelenti, hogy ez alatt a rövid idő alatt a használt vegyszer lebomlik olyan szintre, ami már nem káros az emberi szervezetre és a zöldséget nyugodtan tudjuk használni étkezési célra. 

Sajnos minden évben el kellene végeznünk egy laboratóriumi vizsgálatot, ami alapján megállapítják, hogy milyen kórokozók és kártevők fertőzik a talajunkat. Ez nagyon fontos, mert csak ez alapján tudunk pontos képet kapni a talajunkról, amiben a zöldséget fogjuk termeszteni, és így tudjuk eldönteni, milyen védekezési munkálatokat kell terveznünk még a palánta kiültetése előtt.

Egyik legveszélyesebb és legpusztítóbb talajlakó kórokozók az úgynevezett fuzárium gombák. Annak egyik változata – törzse a „verticílíum”, ami sok gondot és fejtörést okozott az uborkatermesztésben, de más kultúrákban is megjelent. Ahol nem idejében és nem szakszerűen védekeztek ellene, ott tömeges pusztítást okozott a fóliákban, de a szabadföldi termesztésben is. Ne felejtsük el, hogy minden hatékony védekezés alapja a megelőzés. Ez azt jelenti, hogy nem akkor kell védekeznünk, amikor már a betegség járványszerűen terjed, hanem a hatékonyság érdekében a védekezési munkálatokat el kell végezni még a betegségek megjelenése előtt.

Nagyon fontos tudnunk, honnan ered ez a betegség és hol telel át. A fuzárium betegséget a szerves trágyával visszük be a talajba, amit lényegében mindenki használ. Tehát mi magunk tudatosan visszük be a talajba ezt a gombát. Azért a modern technológiából már ki van zárva a szerves trágya, és speciális tőzegkeverékeket használnak, amik makro- és mikroelemekkel vannak dúsítva, és ami a legfontosabb: hőkezelt, tehát steril – mentes minden kórokozótól és kártevőtől. Ezért ajánlom minden termelőnek, hogy a palántaneveléskor csak ezt használják. Meg lehet vásárolni minden gazdaboltban, nagy választékban, kultúrák szerint.

Ezek után felmerül a kérdés, hogyan tudunk védekezni ez ellen a kórokozó ellen hatékonyan. Amint már említettem, csak megelőzéssel. Nem csak erős vegyszerekkel, hanem biológiai szerekkel, amit még a palánta kiültetése előtt viszünk be a talajba. Ez a biológiai módszer azon alapszik, hogy olyan gombákat viszünk be a talajba, amelyek elpusztítják a kórokozók gombáit, és így megtisztítják a talajt a konkrét kórokozótól. Sok ilyen gombaféle áll rendelkezésünkre, amelyek hatékonyan pusztítják a fuzárium gombákat. Sokan panaszkodtak a termelők közül, hogy nem elég hatékonyak ezek a bioszerek. A probléma ott van, hogy a kedves termelők nem idejében, nem szakszerűen végezték el a védekezési munkálatokat. Akkor kezdték használni, mikor már a betegség tömegesen elterjedt. Ne felejtsük el, hogy ezeknek a gombáknak az elszaporodása a talajban legalább 20-30 napot vesz igénybe, csak akkor kezd igazán hatni. Ennyi idő kell az elszaporodására. Ezekről a bioszerekről és azok használatáról a zöldségtermesztésben a fuzáriumos betegségek ellen (palántadőlés, gyökérrothadás és szárbarnulás (verticilium)), különösen a fóliákban, részletesen a következő cikkeimben fogok írni.

Ha felmerülnek kérdések, szívesen válaszolok. Tel.: 0975166318 vagy 0503723469.

Novák András, a Terra Dei szaktanácsadója

Kárpátinfo hetilap évfolyama: Kárpátinfo hetilap 20. évf. 40. számRovat: GazdaságTelepülés: Ukrajna›KárpátaljaCímkék: KárpátaljaTerra DeiUkrajnagazdaságmezőgazdaságzöldségtermesztésForrás: Kárpátinfo hetilap


Forrás:hetilap.karpatinfo.net
Tovább a cikkre »