Végtisztesség a járvány idején

Végtisztesség a járvány idején

A lassan egy éve velünk lévő vírusjárvány egyre több családban hagyja ott szomorú névjegyét. Sokkal több a temetés napjainkban, s nemcsak idős és beteg embereket, de olykor fiatalokat, életük teljében lévőket is elragad a vírus. A döbbenet, a felfoghatatlan fájdalom mellett lelki nehezékként súlyosbítja a helyzetet a végtisztesség megadásának a méltósága. Napjainkban a temetés szintén a járvány szabta forgatókönyvek szerint történik, kevés résztvevővel, zárt koporsóval, lerövidített szertartással. Ettől pedig még fájdalmasabb lehet a búcsú.

Villámcsődülethez hasonló temetésen voltam a minap, meséli egyik kollégánk, akinek sehogy sem fér a fejébe, hogy míg a tesztelésen zárt helyiségben sorban állhatunk sokadmagunkkal, a szabad térnek számító temetőben, a nyitott ég alatt miért nem lehet a koporsó köré csoportosulni, maszkban, a kellő távolságot betartva? A temetkezési vállalkozó arra kérte az egybegyűlteket, hogy oszoljanak szét, menjenek ki a kerítésen kívülre, onnan kövessék a szertartást, mert volt már rá eset, hogy a rendőrök elküldték a temetésre érkezőket.

A végtisztességet megadni kívánók feltalálták magukat, mindenki a saját hozzátartozója sírjához állt, mintha csak véletlenül érkezett volna éppen a temetés idejére temetőlátogatásra. Ki közelebb, ki messzebb, s a koporsó közvetlen közelében csupán a hat legközelebbi családtag maradhatott.

Ide jutottunk. Nem lehet méltósággal utolsó útjára kísérni az elhunytat.

De van ennél rosszabb is. Botrányos esetre derült fény az egyik szlovák városban, ahol a temetés végeztével egy markológép állt a sírhoz, hogy betemesse a sírgödröt. Az elhunyt hozzátartozója ezt persze nehezményezte, felháborodva kérdezte, hol vannak az emberek, akik lapáttal betakarják a sírt. Éles szóváltását a gép vezetőjével videóra vette. Az egyik kereskedelmi csatorna pedig próbálta megkeresni a felelősöket. Persze mindenki a másikra mutogatott.

Az emberben ilyen eset hallatán automatikusan felmerül, hogy aki a járvány idején hal meg (mindegy, hogy a betegségben vagy más miatt), az már nem érdemel tisztességes temetést? Úgy kell elkaparni, mint egy kutyát?

Az említett esetek annál inkább kiütik bennünk a biztosítékot, mert a temetés olyan dolog, amit nem lehet halogatni. Egy esküvőt, keresztelőt el lehet halasztani, de a halottakat – záros határidőn belül – el kell temetni. Ráadásul mindez nem olcsó mulatság.

A temetkezési vállalkozások egy ideje veszélyességi pótlékot is felszámolnak, ha az elhunyt koronavírusos volt.

Hírdetés

Valahol érthető, hogy félnek mindazok, akik fertőzött elhunytakkal (a halott személy az orvosok szerint már nem fertőz – szerk. megjegyzése) manipulálnak, de az már kevésbé, hogy ezért borsos illetéket, akár több száz eurót is felszámolnak.

Az utóbbi hetekben a koporsógyártók is egyre inkább hallatják a hangjukat. Egyes vidékeken már nem győzik a megrendelést, nincs elegendő alapanyaguk a készítésükhöz.

Stríž László, a pozsonypüspöki székhelyű Temetkezési és Hamvasztási Szolgáltatások Szlovákiai Társulásának elnöke szerint a súlyos járványhelyzet és a szokásosnál több halott miatt nincsenek irigylése méltó helyzetben sem a hozzátartozók, sem a temetkezési vállalatok. Utóbbiak egyelőre még győzik a munkát, de a temetésekre most többet kell várni, mint a járvány előtt. A nagyobb településeken, városokban nagyjából két hetet. Az utóbbi pár napban szerencsére enyhe csökkenést tapasztalnak a halottak számában. Talán már túl vagyunk a járvány csúcsán.

– avat be a tevékenységükbe.

Szóba kerül az ún. temetkezési Covid-illeték is, ami néhány eurótól több százig is terjedhet.

Stríž László hozzáteszi, most olyan idők várhatók, amikor sokan otthon fognak meghalni, ahová ki kell menni a temetkezési vállalatok alkalmazottainak, és ott még nagyobb fertőzésveszélynek lesznek kitéve. A markológépek használata is szóba kerül, az említett ominózus eset kapcsán. Stríž László szerint nem minden úgy történt, ahogyan azt a média tálalta. Például a markológép egy másik sír kiásása miatt érkezett a helyszínre.

Hogy is van ez a temetéseken való részvétellel, kérdeztük a szakembert. Annál is inkább, mert a hozzátartozók zokon veszik, ha nem vehetnek részt a végső búcsún. Mint kiderült, a szövetség már ezen a területen is enyhítéseket kért, de egyelőre nem kapott.

A szövetség elnöke szerint az olcsóbb, 50–150 közötti árban kapható koporsókból hiány mutatkozik, pedig erre volna most igény. Nagyon sok embernek nincs pénze drágábbra, főleg olyanoknak, akik elveszítették a munkájukat. Emiatt sokan az olcsóbb, hamvasztásos temetést választják. Ez nagyjából 350 euróból kijön, míg a hagyományos temetés 800–1100 euróba is belekerül.

Megjelent a Magyar7 hetilap 2021/5. számában.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »